MUNTELE MIC – În lipsa zăpezii, toți cei care fac turism pe Muntele Mic nu pot decât să spere că Primăria Turnu Ruieni se va mișca mai rapid cu aprobările pentru un lac atât de necesar pentru producerea zăpezii artificiale. Și nu, nu e Romeo Dunca cel care semnalează că prin cabanele și hotelurile de pe munte bate vântul, ci Horațiu Buna, un alt om care a investit bani serioși pe Muntele Mic!
„Din păcate, pârtiile sunt goale, la fel ca și lacul din vârf de munte care ar fi putut înzăpezi stațiunea și aduce bucurie schiorilor și nu numai. Anul trecut am convenit toți proprietarii de instalații să facem investiția în comun. În urmă cu aproximativ 2 ani am demarat discuția cu noua administrație de la Turnu Ruieni și abia în octombrie consilierii locali și-au dat acordul verbal, de a scoate la licitație concesionarea terenului pentru realizarea acumulării. Lucrurile s-au mișcat încet și am emoții că o vom realiza în vara-toamna lui 2023. Administrația locală nu are nevoie să scoată nici un ban, totul vine din buzunarul privaților, avem nevoie doar de aprobările lor. Sperăm să înțeleagă că, în 2023, o stațiune nu poate să mai existe fără zăpadă artificială si dacă nici la vară nu montăm instalațiile, vom rămâne singurii din zonă fără această facilitate vitală pentru Muntele Mic.”, spune Buna, potrivit căruia un minim necesar pe Muntele Mic ar fi 30-40 de tunuri care să funcționeze simultan, de unde și nevoia unui lac și alimentarea lui din mai multe surse.
Omul de afaceri consideră că pe lângă investitorii de pe munte are de suferit și economia unui județ din ce în ce mai gol, conform ultimului recensământ: „Dacă era plin, erau pline și pârtiile, și hotelurile, și pensiunile, oamenii aveau de lucru și moara se învârtea. Se puneau câteva cărămizi la economia județului. Potențialul este unul mare, dar stau și mă gândesc dacă noi, de 7 ani, nu reușim să obținem aprobarea unui proiect vital, de câte zeci de ani va fi nevoie să se implementeze un proiect ca și Nedeia-Muntele Mic-Poiana Mărului? Muntele Mic poate ridica Caransebeșul și toate localitățile din jur. Proiectul Nedeia-Muntele Mic-Poiana Mărului poate ridica o mare parte din județ.”
Horațiu Buna mai crede că până nu se încurajează investițiile în turismul montan, iar autoritățile regionale și locale nu vor înțelege să le sprijine prin legislație și fonduri, Muntele Mic va rămâne la stadiul de destinație de weekend, cu venituri de supraviețuire. Asta, deși, potrivit lui Buna, stațiunea Muntele Mic a fost înființată de „Asociaţia Muntele Mic a funcţionarilor municipiului Timişoara” în 1934 și s-a construit chiar și o hidrocentrală în 1935, an în care poate multe stațiuni din Austria nu auziseră de curent electric.
JCS-Nina Curița