Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Pe partea de finanțare, județul Caraș-Severin este primul pe țară în ceea ce privește execuția bugetară, procentul fiind de 99% la accesarea de fonduri și achiziții!

Inspectoratul Școlar Caraș-Severin încheie anul bugetar cu rezultate foarte bune. În cadrul unei conferințe de presă de vineri, 23 decembrie, de la sediul ISJ Caraș-Severin, reprezentanții acestei instituții au prezentat o informare cu privire la aspectele principale ale învățământului preuniversitar cărășean, mai exact despre modernizarea infrastructurii școlare, implementarea programelor de sprijin pentru elevi în școlile din județ, precum și despre aprobarea planului de școlarizare pentru învățământul profesional și dual în anul școlar viitor.

Cu privire la programul „Masa caldă în școli”, potrivit celor prezentate de Carina Pristavu, inspectorul școlar general, anul trecut au fost trei unități școlare beneficiare ale acestui program care are ca drept scop reducerea abandonului școlar, iar anul acesta, numărul de școli a crescut la 15. Pe viitor se dorește creșterea cu 50% a numărului de școli care vor implementa acest program, având în vedere faptul că în școlile beneficiare a crescut frecvența la cursuri, precum și numărul de elevi care participă la orele remediale.

La programul „Bani de liceu”, în anul școlar 2021-2022 au beneficiat de acest sprijin 272 de elevi, iar începând cu acest an școlar numărul este ceva mai mic, respectiv 266, deoarece elevii au putut opta pentru o altă formă de sprijin cum ar fi bursele sociale, de merit sau de performanță. Cu privire la tichetele sociale în valoare de 500 de lei, anul trecut au fost 1541 de elevi care au beneficiat de acest sprijin, iar în acest an școlar numărul este de 2313. Referitor la acest aspect, Carina Pristavu a ținut să precizeze faptul că elevii care nu au intrat încă în posesia acestor tichete, la jumătatea lunii ianuarie, vor avea banii pe carduri. Legat de bursele școlare, numărul acestora a crescut față de anul trecut, atât cele sociale (4364), de merit (2762), de studiu (786) și de performanță (82). La cele de performanță se observă o creștere substanțială, având în vedere faptul că în anul școlar trecut au fost doar 9 elevi. „O creștere semnificativă cu 300% și este un lucru îmbucurător, ceea ce denotă că profesorii din Caraș-Severin își fac cât mai bine treaba”, a spus Carina Pristavu.

În ceea ce privește cifra de școlarizare pentru învățământul școlar profesional și tehnic, inspectorul Ion Chiosa a precizat că mecanismul de stabilire se bazează pe solicitările venite din partea operatorilor economici din județ. Pentru anul școlar viitor se preconizează 238 de locuri pentru 22 de calificări profesionale, fiind implicați 47 de operatori economici pentru învățământul dual, față de 26 cât erau anul trecut. În prezent, trei unități școlare, Colegiul Tehnic Reșita, Colegiul Economic al Banatului Montan și Liceu Tehnologic „Dacia” din Caransebeș școlarizează elevi în acest sistem de învățământ. Pentru învățământul profesional, 413 locuri au fost solicitate de 44 de agenți economici pentru 23 de calificări profesionale în anul școlar 2023-2024. Per total, în Caraș-Severin sunt peste 80 de operatori economici care au depus solicitări în vederea stabilirii planului de școlarizare pentru învățământul dual și profesional.

JCS-Nicoleta Moraru