CARAȘ-SEVERIN – Un spital construit și extins în doar câțiva ani, „care arată ca o boxă tehnică de Formula 1, cu 29 de săli de operație dotate parcă de NASA“, cu angajați mai puțini, mai puține paturi, dar cu o eficiență mai mare decât spitalul de pe malurile Bârzavei, după cum a putut constata șeful județului, cu prilejul vizitei la spitalul francez!
„Sănătatea din județ merită mai mult decât mila guvernului și acoperirea, din când în când, a incompetenței manageriale prin alocări substanțiale de bani publici pentru stingerea arieratelor, crede Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. O cauză proastă va genera totdeauna același efect. Acesta este motivul principal pentru care CJ, în parteneriat cu orașul Reșița, dorește un spital nou. Spitalul este o cheltuială mare, sfârșită cu o permanentă gaură neagră, doar dacă managerul acestuia e limitat sau dezinteresat“.
Oficialul a vorbit despre exemplele de bune practici care există peste tot în lume, „care au ca rezultat servicii de sănătate făcute civilizat și obținerea de profit de un spital făcut cu cap pentru pacienți și nevoile lor. Vizita mea programată încă din luna noiembrie, la care se va adăuga o alta cu același scop care va avea loc în Finlanda, împreună cu edilul Reșiței, Ioan Popa, și cu echipa de arhitecți și proiectanți câștigători ai licitației pentru realizarea (Proiectul Tehnic) al spitalului nostru, a avut loc la un astfel de obiectiv. Vizita, deși scurtă, a fost extrem de utilă. Iar pentru că noi, echipa de la PNL, facem mult în timp scurt, a ajuns la Strasbourg și senatorul Marcel Vela“, a precizat Dunca.
După ce a vizitat spitalul francez, șeful județului a concluzionat: „Rhena Clinic din Strasbourg este un astfel de spital. Construit pe bani privați, în două etape, începând cu 2014 până în 2017, în care a fost inclusă și proiectarea. A costat 100 de milioane de euro în primă fază, iar apoi, între 2017 – 2018, cu încă 30 de milioane de euro, a fost extins. 29 de săli de operații, dotate parcă de NASA și peste 200 de pacienți pe zi duc, an de an, la peste 100.000 cazuri rezolvate anual. Sigur că vorbim aici de o clinică privată cu specialitatea principală de chirurgie generală, iar numărul imens de operații făcute anual nu se compară cu cele 24.000 de externări, din care operații sunt mult mai puține, pe care noi le gestionam la SJUR în mod normal anual. Cei 200 de medici permanenți și alți angajați, însumând 980 de persoane (față de 1.300 la noi) deservesc acest spital care arată ca o boxă tehnică de Formula 1. Aici găsim doar 300 de paturi pentru spitalizare, unde media de cazare e de 3 nopți, și 70 de camere, pentru 70 de pacienți din ambulatoriu. Ambulatoriu care arata altfel ca la noi și care rezolvă 65% din pacienții sosiți la spital în exact o zi. Până și herniile de disc și protezele de șold se rezolvă tot în ambulatoriu. Pacienții se prezintă cu codul de bare primit în zona de triaj dimineața, la ora 7.30, și la 17.00 sunt acasă, cu proteza de șold montată. În acest spital de Formula 1 se vorbește și românește, iar medicul șef anestezist, care a contribuit la conceptul zonei de triaj al pacienților, este tot român. Dânsul ne-a și invitat fiind dornic, din altruism, să ne ajute, auzind că dorim să construim un spital nou în Reșița“.
Șeful județului a mai precizat că actuala conducere a SJUR nu a dorit implementarea codului de bare pentru pacienți, deși acest lucru ar ajuta mult ca totul să fie mai clar și mai transparent, „asta deși banii necesari implementării unui astfel de sistem i-am pus toți la dispoziție încă din 2020, și i-am completat pe vremea lui Librimir. (…) Știm ce ne dorim, știm ce ne lipsește în clădirile care compun Județeanul nostru și sunt mult mai convins azi decât ieri că performanță putem și noi să facem. Cu două condiții: spital nou și management performant. Azi nu avem nimic din cele două, dar în viitor le vom avea“, a încheiat Romeo Dunca.
JCS-A.M.