Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Conform primarului Ioan Popa, în ciclul financiar 2021-2027, fondurile pentru proiectele de eficiență energetică, atât pentru clădiri publice, cât și pentru cele rezidențiale depășesc 90% din valoarea investiției. În consecință, contribuția primăriei sau a cetățenilor va fi mult mai mică decât pe ciclul financiar precedent!

„Cei care au mers primii au mai mult de plătit decât cei care vor urma. Dar să nu uităm că primăria le-a stat alături și ceea ce trebuia să pună cetățenii am aprobat să-i finanțăm pe cinci ani pentru ca să le fie cât mai ușor. Dacă ne gândim la blocurile finalizate, beneficiile pe care le au oamenii până când următoarele blocuri vor fi gata cred că vor absorbi diferența de preț”, a declarat Ioan Popa. Primarul a făcut aceste precizări în contextul în care, pe viitor, alte blocuri din oraș vor fi reabilitate energetic.

La alt capitol, cel de reabilitare licee și grădinițe, primăria a pornit de la cofinanțări de 2%, însă necesarul a fost mult mai mare decât ceea ce a prevăzut proiectul de eficiență energetică. Primarul Ioan Popa exemplifică cu situația de la Colegiul „Traian Lalescu”, unde terenul de sport, tribunele sau gardul împrejmuitor nu erau eligibile în proiect, însă nici nu se putea reabilita liceul, iar curtea să arate ca înainte. La fel stau lucrurile și la „Traian Vuia” sau la „Mircea Eliade”. Însă proiectele noi, pentru școli gimnaziale, au altă structură decât cele de la licee și permit mai multe lucrări, inclusiv cele menționate.

JCS-I.I.