REȘIȚA – Acesta este mesajul pe care reprezentanții TMK Artrom îl transmit elevilor în cadrul proiectului „Stop bullying”, pe care-l desfășoară săptămâna aceasta în liceele din Reșița. „Orice cuvânt pe care-l adresăm altora poate însenina sau răni”, le-a transmis Laura Popescu tinerilor. Dar cum foaia de hârtie odată mototolită nu va mai fi niciodată la fel, și cuvintele rămân întipărite undeva pentru totdeauna!
E ușor să facem rău, să gândim negativ. De ce? Pentru un lucru pozitiv trebuie efort… însă cel negativ vine ca o mănușă. N-o spunem noi, ci Gabriela Angyal, psiholog în cadrul TMK Artrom Reșița. Întotdeauna s-a pus accent pe victimă, însă dna Angyal s-a întrebat oare de ce agresorul devine agresor? Pentru că și el a fost agresat, pentru că a fost abuzat în familie, reținem doar două dintre răspunsurile date de elevi. Dar totuși sunt agresori care vin din familii bune, care le oferă totul. Și-atunci unii au impresia că pot controla totul, că banii sau statutul părinților le oferă putere. „Oamenii care sunt agresori de fapt duc lipsă de afecțiune, poate n-au fost iubiți în familie. Mulți se cred grozavi dacă dau un bobârnac și-apoi râd de ce-au făcut. Credeți că aceia au putere? Nu, e o putere aparentă. Puterea constă în bunătate. Știți ce înălțător este când vezi un om în vârstă cărând o plasă și mergi să-l ajuți? Asta îți oferă putere”, este mesajul Gabrielei Angyal pentru tineri.
„Roata e rotundă și ea se învârte. Azi sunteți sus, mâine puteți fi jos, iar poimâine la mijloc. Nimic nu e definitiv. Astăzi sunteți agresați, mâine deveniți agresori pentru că oameni fără niciun fel de tulburări, într-un anumit mediu, devin agresivi. Dar la ce ajută asta? Avem agresorul și persoana agresată, iar al treilea personaj suntem noi ceilalți, care asistăm. Prin faptul că nu luăm atitudine, nu facem decât să potențăm acțiunea agresorului. Îndrăzniți să luați atitudine!”, adaugă psihologul TMK.
„Demult, într-o iarnă, mi-am trimis copilăria să se dea cu sania. Nu s-a mai întors. De-atunci, în nopți de decembrie, pun un felinar în zăpadă, doar-doar va găsi calea înapoi. Nu vă grăbiți să deveniți adulți. Copilăria nu se mai întoarce. Bucurați-vă de ea din plin!”, a încheiat Gabriela Angyal citându-l pe Marin Sorescu. Aplauzele elevilor vorbesc mai mult decât toate cuvintele… Despre bunătate?
Ieri, reprezentanții TMK Artrom, alături de polițiștii Marius Atănăsoaie și Ana-Maria Chelmo, au dialogat cu elevii de la Colegiul Economic. Urmează întâlniri cu tinerii de la „Mircea Eliade” și „Traian Lalescu”, Centrul „Aurora” și Colegiul Tehnic, în cadrul unui proiect coordonat de Laura Popescu, consilierul juridic al TMK Artrom, Raluca Dumitru, directorul departamentului de Resurse Umane, și Ionela Iamandi, responsabil cu protecția datelor.
JCS-Ionel Ivașcu