CARAȘ-SEVERIN – Scriem asta cu referire la perioada 2020-2022, interval în care s-a reușit acreditarea serviciului. În aceeași perioadă, prin formațiile de la Herculane, Muntele Mic și Semenic, Salvamont Caraș-Severin a intervenit în aproximativ 500 de situații de rătăciri sau accidente și a asigurat asistență pentru 20 de evenimente sportive desfășurate în zona montană!
De asemenea, salvatorii montani din județ au reamenajat și modernizat peste 50 km de trasee turistice și au fost parteneri în proiectul turistic „Via Transilvanica”, pe porțiunea cuprinsă în județ. „Am mărit capacitatea de intervenție prin creșterea personalului serviciului și prin modernizarea parcului auto, iar membrii Salvamont au participat permanent la cursuri și exerciții de pregătire profesională”, se arată în bilanțul semnat de președintele CJ, Romeo Dunca. Lucruri bune de știut mai ales de către iubitorii muntelui. Suntem siguri de profesionalismul salvatorilor montani din județ, însă fiecare turist trebuie să aibă în vedere că cea mai bună protecție e cea pe care și-o oferă el însuși.
Până atunci, salvatorii montani au început deja să se pregătească de sezonul de iarnă. „Nu știm exact când va ninge în acest sezon, însă conștientizăm importanța pregătirii individuale și de echipă, precum și creșterea capacității de intervenție în caz de accident. Grație atenției acordate Serviciului Salvamont din partea președintelui Romeo Dunca și a Consiliului Județean, ne orientăm spre achiziția de noi echipamente și îmbrăcăminte. Azi (vineri, 11 noiembrie-n.r.) au început să sosească noile tărgi de tip Akja. Și tot azi, pe Aeroportul din Caransebeș, am avut plăcerea să ne întâlnim cu colegii noștri de la Smurd – IGAV, unitate specializată pe intervenții montane cu ajutorul elicopterului. Această colaborare devine tot mai importantă atunci când vorbim despre reducerea timpilor de reacție în misiunile de salvare”, a spus și șeful Salvamont Caraș-Severin, reputatul alpinist Coco Galescu.
JCS-Ionel Ivașcu