EZERIȘ – Tiberiu Marcu e sigur că nu poți face nimic dacă nu-ți place. Gustul legumelor lui o dovedește. Scriem asta despre agricultorul care, de ani de zile, își vinde produsele în piața Reșița Nord și nu rămâne cu marfă nevândută. Nici nu se poate altfel atâta timp cât produce legume bune!
Are 3.000 mp de solar pe structură atât de lemn, cât și de fier, solar pe care l-a dezvoltat pe cheltuiala lui. 20.000 de euro a investit vreme de cinci ani, timp în care și-a cumpăra și un motocultor și-un tractor mic dotat cu freză. S-a descurcat cum a putut căci cu sursele de finanțare e greu. Știe bine asta pentru că de două ori a depus un proiect de tânăr fermier și l-a depus degeaba. Așa că și-a luat gândul de la bani obținuți altfel decât prin munca lui.
Ar vrea să-și mai facă un solar de 500 mp, însă îl pun pe gânduri cei 7.000-8.000 de euro care i-ar fi necesari pentru unul pe structură de lemn. „Prețurile-s foarte mici la piață. Doar varza se vinde cu doi lei kilogramul, la fel ca anul trecut, însă prețurile s-au dublat”, aflăm de la Tiberiu. Așa că solarul… „e cu cântec”, în exprimarea fermierului care practică legumicultura de plăcere. E tradiție din tată-n fiu, pe care-o moștenește și băiatul cel mare. La 22 de ani, acesta muncește, cu tractorul nou cumpărat în rate de tatăl său, cele 17 hectare de pământ luate în arendă la Fârliug. Suprafață pe care și tatăl, și fiul o vor sporită cu încă șapte hectare. Celui mic însă, în vârstă de opt ani și elev în clasa a doua, îi place foarte mult școala, mare bucurie pentru tată.
Tare mult crede Tiberiu în produsul românesc, de care e sigur că e mult mai bun decât cele pe care magazinele le aduc de-afară. E convingerea unui mic producător care face aproape totul manual, muncind pământul îngrășat de cele 400 de oi pe care le are și pe care iarna le ține în solar. De aceea ne îndrumă pe toți să mergem în piețe și să încercăm produsele. „La piață, toți își laudă marfa așa cum și eu o laud pe-a mea. Lumea să vină să se convingă. Eu invit oamenii să vină atât la piață, cât și la Ezeriș, ca să vadă marfa direct la sursă. Așa pot vedea cu adevărat dacă produsele sunt bune și naturale. Dar mai ales îndrum oamenii să cumpere de la piață, pentru că așa ajută țăranul român și, făcând așa, se ajută pe ei înșiși”, încheie Tiberiu Marcu.
JCS-Ionel Ivașcu