Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta spune preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, în timp ce explica din nou situaţia dezastruoasă a celei mai mari unităţi sanitare din judeţ!

Şeful judeţului a reamintit faptul că în lunile iulie, august și până la jumătatea lui septembrie, spitalul a funcționat fără managerul Alina Stancovici la conducere, fiind adus medicul Cosmin Librimir. „Acesta a schimbat imediat directorul economic și directorul de îngrijiri, iar directorul medical, domnul Beg, a cărui pricepere a fost apreciată de către noul manager, a rămas în funcție. S-au luat câteva măsuri simple, normale și eficiente, legate, în primul rând, de eliminarea câtorva moduri prin care spitalul presta servicii neplătite. S-a acordat o atenție mai riguroasă asupra comenzilor de medicamente si consumabile, precum și a prezenței la serviciu. Câte poți face în 60 de zile lucrând într-un mediu ostil? Rezultatul este că la 15 septembrie spitalul avea cu 990.000 lei mai puține datorii și două milioane de lei mai puține arierate. Într-o instituție slab organizată, unde ștampila de Control Financiar Preventiv era pusă de o persoană numită după bunul plac al doamnei Stancovici și care nu a avut nici măcar bunăvoința să ceară ordonatorului principal de credite, Consiliului Județean, acordul pentru desemnarea persoanei respective, așa cum era firesc, era previzibil ca spitalul să ajungă în pragul colapsului“, a precizat șeful CJ.

Dunca precizează că înșelarea furnizorilor prin punerea vizei de control preventiv pe facturi care nu aveau cum să fie plătite în lipsă de buget a aruncat în haos întreaga instituție. „Spitalul a devenit spaima furnizorilor și, astfel, a încăput pe mâna celor care pot aștepta oricât să vină bani de la bugetul național. Aceștia, prin penalitățile de întârziere trecute în contracte, vor avea oricum profit, vânzând la prețuri mari ceea ce spitalul ar fi putut să cumpere mai ieftin într-un ciclu corect și cu grijă față de banul public. Doamna Stancovici, într-un exercițiu de orgoliu, la ora 9, în prima zi de serviciu după ce a fost pusă în funcție de către judecătorul căruia nu-i doresc să aibă pe cineva internat la superspitalul nostru, și-a afirmat puterea, fără a se interesa deloc despre ceea ce s-a întâmplat în spital de când a plecat – dacă au crescut datoriile, dacă s-au găsit surse mai bune de încasare sau dacă, din contră, au fost eliminate pierderile“, a mai spus Dunca.

Au schimbat şi butucul de la uşa directorului economic

Mai mult, preşedintele Consiliului Judeţean şi-a arătat dezamăgirea pentru faptul că intrigile au continuat la SJU: Violeta Florea, directorul economic, a fost demisă din funcția ocupată, ajungându-se până la schimbarea butucului ușii biroului ocupat în ultimele două luni de aceasta. „La întâlnirea stabilită cu toți directorii interimari pentru a găsi o soluție, doamna manager a venit însoțită de fostul director economic, doamna Miloș, și mi-a comunicat că interimarii puși cu dispoziție de președintele Consiliului Județean au fost deja schimbați. Dl. Darian Ciobanu, secretarul județului, a anunțat că nu este legală această decizie și că acest conflict de acte administrative va provoca încurcături deoarece o dispoziție a ordonatorului principal de credite nu poate fi anulată de o alta a managerului de spital, cel mult, se poate solicita către cel care a emis decizia din partea Consiliului Județean să fie de acord să o retragă. A doua zi a apărut adresa semnată de doamna Alina Stancovici, adresă care trebuia să fie înaintată anterior schimbării butucului ușii de la intrarea în biroul doamnei Violeta Florea. În următoarele zilele va fi analizată această cerere cu speranța ca graba și emoțiile stupide de victorie să nu fi făcut ca adresa din data de 20, referitoare la schimbarea directorului financiar, să fi ajuns deja la CAS, deoarece nu știu cum și cine va elibera bani pentru salariile întregului personal de la spital în baza semnăturii unei persoane care a ajuns director financiar printr-un act nelegal“, a mai adăugat Romeo Dunca.

JCS-Nina Curiţa