ORAVIȚA – Săpături și străzi nerefăcute, disconfort, contracte încheiate în favoarea constructorilor, gunoaie peste tot… Peisajul nu este deloc necunoscut, afectând în această perioadă pregnant orașul Oravița, unde s-a constatat că situația este, deocamdată, fără ieșire!
Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Gheorghe Filipescu, directorul general al AquaCaraș, Arin Ispas, membru în Consiliul de Administrație al operatorului de apă, și Dumitru Ursu, primarul orașului Oravița, alături de consilieri locali și reprezentanți ai societății civile orăvițene s-au întâlnit la Primăria Oravița pentru a pune pe tapet cele mai stringente probleme ale urbei.
„Principalele teme de discuție au fost problemele pe care locuitorii din Oravița le întâmpină cu privire la lucrările pe care le efectuează SC AquaCaraș SA, precum și situația colectării deșeurilor“, informează administrația județeană, într-un comunicat. De fapt, nu este de vină operatorul județean de apă, ci partenerii contractuali care se confruntă cu o situație mai ciudată. „Am încercat, împreună cu cei prezenți, să găsim soluții la întârzierile din teren. Problemele sunt legate de contractele de lucrări pe care societatea SC AquaCaraș SA le-a încheiat, încă din anul 2012, cu societatea Pfeiffer România, societate care, în acest moment, se află într-o situație delicată, firma mamă din Germania aflându-se în reorganizare“, a precizat șeful județului.
Mai rău decât atât, deocamdată nici autoritățile, nici operatorul de apă nu pot face nimic. Președintele CJ explică: „Nu există pârghiile legale prin care să putem lua măsuri, înainte de luna decembrie 2022, dată la care expiră și ultimul termen al contractului, prelungit exagerat de mult. Contractele au fost prost făcute, gândite cu picioarele, servesc mai mult executantului decât clientului. Disconfortul cetățenilor din Oravița constă în faptul că străzile din oraș nu pot fi aduse la starea inițială. Toate condițiile puse de constructori au fost acceptate. Nu există restanțe la plata facturilor și toți banii necesari sunt în cont la SC AquaCaraș SA. Nu am acceptat și nu vom accepta la plată nimic din ceea ce nu este în conformitate cu prevederile din contract. În urma discuțiilor, soluția agreată de către toți cei prezenți a fost găsirea unui alt constructor, după expirarea termenului limită din luna decembrie 2022. Bineînțeles, în afară de cazul puțin probabil în care, actualul constructor va onora clauzele prezentului contract. Având în vedere că, în acest moment, lucrările sunt realizate în proporție de 70%, dacă nu vom găsi un alt constructor serios, vom încerca să efectuăm lucrarea pe cont propriu, începând cu luna ianuarie 2023. SC AquaCaraș SA are posibilitatea de a lucra în regie proprie, ținând cont de faptul că sumele aferente acestor lucrări sunt acoperitoare, acestea beneficiind recent și de o actualizare de prețuri. (…) Din păcate, nu putem avansa, până în luna ianuarie 2023, niciun termen real de finalizare a acestui contract moștenit“.
JCS-A.M.