CARAȘ-SEVERIN – „Nu mai putem lăsa România pe mâna neisprăviților!“, sunt doar două dintre concluziile trase de Ludovic Orban, prezent la Reșița pentru a-și lansa, la nivel de județ, noua formațiune politică pe care o conduce: Forța Dreptei!
Județul nostru a avut parte de lansarea unei noi formațiuni politice, reorganizată din cei plecați din rândurile liberalilor, care se declară tot liberali, singurii cu adevărat de dreapta, și care speră ca până la următoarele alegeri nu doar să aibă minimul de 5% necesar să intre în Parlament, ci să aibă suficiente voturi încât să învingă PSD-ul. Partidul lui Ludovic Orban, Forța Dreptei, urmează acest deziderat și, așa cum spunea oficialul, venit duminică la Reșița, s-a născut odată ce PNL a cotit-o la stânga, în luntrea social-democraților. Adică s-a făcut altceva decât s-a promis.
Ludovic Orban a evitat să folosească apelativul camarad: „Camarad cu cine? Altcineva folosea termenul de camarad. Eu nu cred că cineva își trădează camaradul sau că mai poate să folosească termenul de camarad după ce îl trădează“. Și spune că porțile adeziunilor se vor închide curând, până atunci fiind așteptați în special liberalii care le împărtășesc doctrina. Însă dorește alături în special oameni de valoare, care n-au mai făcut politică: „Eu sunt în special interesat de oamenii care nu au mai făcut politică. Sunt foarte mulți oameni de calitate, bine pregătiți, care au făcut ceva la viața lor, care s-au lăsat păcăliți de toată manipularea, că politica e o mizerie, că e o rușine să faci politică și așa mai departe. Asta a ținut oamenii buni departe de politică. Pe mine mă interesează să convingem cât mai mulți oameni de calitate să se implice, pentru că fără implicarea lor se alege praful de țara asta!“.
Lansarea de la Reșița i-a avut, printre oaspeți, pe deputatul Violeta Alexandru, președintele organizației Ialomița, șefi de organizații, inclusiv de tineret, din țară, sub auspiciile gazdelor, reprezentate de președintele Hadrian Popescu și secretarul Iulian Georgevici. În vreme ce Georgevici a ținut să amintească faptul că liberalismul nu este un partid, ci o stare de spirit, Hadrian Popescu a comparat misiunea noii formațiuni cu un… basm, în care Făt Frumos trebuie să dea, la alegeri, lovitura decisivă asupra balaurului, așa cum numește „monstruoasa și caraghioasa coaliție“.
Demne de remarcat au fost luările de cuvânt ale celor doi oficiali de la Centru. Violeta Alexandru a vorbit despre lucruri corecte, despre nevoia respectării cuvântului dat, fără să faci bravură pe tema asta, despre „acel segment din societate care nu a iubit întotdeauna munca. Nu judec pe nimeni, fiecare a făcut în viață după cum a considerat. Dar care acum așteaptă ajutoare cumva crezând că ele vin din portofelul lui Ciolacu sau lui Ciucă, ignorând faptul că acești bani despre care se vorbește că vin ca ajutoare sunt de fapt banii din taxele și impozitele dvs. Iar pentru dvs nu există în acest moment o voce în politică – cu excepția noastră – care să lupte pentru corectitudine în luarea deciziilor pe banii publici. Că așa e și ușor, dacă sunt banii tăi, îți vin și idei, faci și pe popularul, vrei să și ajuți, dar în realitate aceia nu sunt banii nici ai lui Ciucă, nici ai lui Ciolacu, nici ai lui Hunor. Sunt fix banii dvs, celor care munciți. Nu cred că mai avem mult timp la dispoziție, lucrurile nu merg în direcția corectă în această țară, o arată sondajele, dar și dacă nu ne-am uita la sondaje, cred că simțiți fiecare dintre dvs. Ne ducem în gard, cu toate promisiunile, cu toți banii europeni pe care ni-i flutură pe sub nas, o să cadă și podul cu noi, și spitalul, și școala“. Oficialul crede că e important cine gestionează acești bani și felul responsabil în care o face. Despre cei de la USR spune că „au făcut o figură foarte frumoasă“, însă n-au avut oameni cu experiență, care să se poată descurca în conducerea administrațiilor.
Ludovic Orban spune că există două categorii de cetățenii, „primii nu așteaptă decât legi juste, care să fie aplicate egal la toți. Și în rest, statul să-i lase pe acești indivizi să-și rezolve problemele, cariera, să se descurce în viață. A doua categorie sunt profitorii, cei care încearcă să folosească puterea publică instituită a statului, ca să dobândească beneficii nelegitime, avantaje personale, prime, vouchere, tichete și așa mai departe. Creează o profundă discriminare între angajați, pentru că în sectorul public se dau vouchere, că se bugetează, pe când în sectorul privat nu. Și așa este complicat în mediul privat, pentru că salariile în sectorul public au ajuns cu 60% mai mari decât salariile medii în privat. Și deja există o concurență neloială, și așa există o criză de mână de lucru în România. Dacă te mai concurează și statul, care le dă salarii mai bune, le mai dă și vouchere, practic creează o discriminare între angajați și până la urmă lasă firmele fără angajați, fără meseriași. Și când orice firmă moare, mor odată cu ea și locurile de muncă, și plus valoarea generată de firma respectivă“.
Ne trebuie o reformă substanțială
Orban crede că la ora actuală nu există un partid cu adevărat de dreapta în România și crede că în țara noastră e nevoie de o reformă de substanță. Și a dat exemplul unui medic care, dacă lucrează în privat, este plătit în funcție de numărul de prestații, dar dacă sunt în sistemul public, indiferent că lucrează puțin sau mult, are aceeași salarizare. De aceeași salarizare se bucură și profesorul căruia îi pică toți elevii la Bac, dar și cel căruia îi trec toți. Tot de reformă este nevoie, în viziunea deputatului, și pentru desființarea școlilor cu predare simultană (ținute de primari, pentru a culege voturi), pentru ca investițiile să se deruleze real, la modul serios, inclusiv în rețeaua de autostrăzi, în infrastructura feroviară, dar și pentru a scăpa odată de angajările pe pile, din structurile statului: „La ora actuală, dacă te duci la un concurs într-o instituție publică, trebuie să ai un noroc chior să fii angajat, chiar dacă te pregătești și înveți pe brânci, studiezi bibliografia și așa mai departe. De ce? Pentru că în instituțiile publice e loc de pilăraie politică și de tot felul de nepoate și altele, care sunt băgate pe ușa din dos și care nu sunt bune de nimic. Și care până urmă distrug complet funcționalitatea instituțiilor publice, în România. (…) Țara asta nu s-a golit de oameni de ispravă, de oameni educați, harnici, care pot să facă performanță, să facă bine ceea ce fac. Ei trebuie să ia în mâinile lor soarta României. Nu mai putem să lăsăm România pe mâna neisprăviților“.
JCS-Antoniu Mocanu