Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Când natura îşi dă frâu liber imaginaţiei creează o frumusețe, Peştera Comarnic. De curând, Administraţia Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului a anunţat deschiderea peşterii pentru vizitatori!

Chiar în primele zile ale lunii mai a fost deschis sezonul pentru vizitarea peşterii Comarnic. Până în luna septembrie, iubitorii de natură vor putea admira o adevărată „arhitectură subterană“. Programul de vizitare este în intervalul orar 10:30-12:30, 13:00-15:00, 15:30-17:30, iar în zilele de sâmbătă şi duminică se asigură ghid. Grupul trebuie să fie de minim 5 persoane, tariful de vizitare este de 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii, elevi şi studenţi.

Considerată una dintre cele mai frumoase din România, prin formele sculptate în adâncuri, stalactite şi stalagmite, peștera este un obiectiv turistic foarte căutat de turişti. Este a doua ca lungime din Banat (6.201 m), fiind întrecută ca întindere doar de Peştera Buhui (6.547 m). Peştera Comarnic are două intrări principale: una în amonte (în direcţia sud-est, la o altitudine de 473 m), pe unde pătrunde şi pârâul Ponicova, şi o a doua, în aval (la nord), situată pe coasta muntelui Naveşu Mic, la altitudinea de 443 m, din imediata apropiere a Cantonului Comarnic (200 m). Diferenţa de nivel dintre cele două intrări este de 30 de metri. La gura peşterii dinspre intrarea Comarnic se ajunge după ce se urcă cele 100 de trepte amenajate de Asociaţia Speologică „Exploratorii“ din Reşiţa, în grija căreia se află peştera.

JCS-Nicoleta Moraru

FOTO: Banatul Montan