Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Au început procedurile legate de Recensământul Populației și Locuințelor 2021, primul din România organizat integral în format digital. Potrivit datelor furnizate de Cancelaria Prefectului, în județul nostru sunt așteptați să treacă prin aceste proceduri 260.742 de cetățeni!

Prima etapă de colectare a datelor de la populație se face prin autorecenzare și se desfășoară până în 15 mai. În primele patru zile de la debutul acesteia, din 14 martie, la nivelul județului nostru au fost completate 3.965 de chestionare, potrivit informațiilor transmise de Direcția Județeană de Statistică. Autorecenzarea se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.) de către orice persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) parcurgând câțiva pași.

Primul este accesarea platformei de autorecenzare (https://autorecenzare.insse.ro/), unde trebuie completat un formularul de pre-înregistrare, atât pentru cel în cauză, cât și pentru ceilalți membri ai gospodăriei din care face parte. Ulterior, solicitantul și ceilalți membri adăugați vor primi, pe adresele de email indicate, un link care va deschide chestionarul individual de recensământ. După completare și apăsarea butonului „Finalizare“, chestionarul este transmis în baza de date a recensământului.

O zi liberă plătită

Important de notat este faptul că formularul se completează în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului, mai exact ora 00.00 din ziua de 1 decembrie 2021. „Persoanele care necesită îndrumare pentru completarea chestionarului se pot adresa recenzorilor din cadrul punctelor de asistență special amenajate de fiecare primărie. Persoanele salariate care se autorecenzează au dreptul la o zi liberă plătită, pe care angajatorii sunt obligați să le-o acorde în maximum 12 luni de la realizarea cu succes a autorecenzării, până cel târziu în luna mai 2023. După încheierea autorecenzării, urmează colectarea datelor de către recenzori prin interviuri față în față (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor), etapă care se va derula în perioada 16 mai – 17 iulie 2022“, se arată în comunicatul emis de Cancelaria Prefectului.

România se află la cel de-al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989. Informații suplimentare legate de procedurile actuale, ale Recensământului Populației și Locuințelor 2021 se pot obține accesând site-ul www.recensamantromania.ro.

JCS-A.M.