Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Consilierul județean făcea remarca vizavi de împărțeala banilor în cadrul programului de lucrări pe drumuri județene!

Dacă iarna se știe clar ce se deszăpezește, vara, banii de lucrări sunt dați de-a valma, sub forma unui total. Programul lucrărilor pe drumuri județene, finanțate din sumele defalcate din TVA pentru anul 2022, a încins recent spiritele în rândul aleșilor cărășenilor. Potrivit proiectului, Direcției de Drumuri Județene i-a fost alocată suma de 11,99 milioane de lei. Din acești bani, pentru activitățile de iarnă, respectiv pentru deszăpezirile făcute pe întreaga rețea de drumuri județene, de către societăți comerciale conform licitațiilor și contractelor în derulare, s-a propus alocarea a 2,48 milioane de lei, bani împărțiți pe șapte zone ale județului, incluzând diferite tronsoane de drumuri. Pentru vară, pentru lucrări de întreținere curentă, periodică și comună a fost alocată suma de 9,5 milioane de lei. Restul rămas, de 10.000 de lei, a fost alocat pentru siguranța circulației, marcaje rutiere, montare de indicatoare rutiere și parapete pe rețeaua de drumuri județene.

Consilierul județean Ioan Crina a avut o obiecție vizavi de modul în care sunt alocați banii, pentru că în vreme ce lucrările de iarnă se fac clar pe anumite drumuri, pe cele de vară, lista lor este încheiată cu „etc“, fără a se ști clar care sunt toate județenele vizate.

„Ordonanța asta a Guvernului spune că noi aprobăm programul lucrărilor pe drumuri județene. Este o hotărâre de consiliu județean. Cred că și anul trecut am spus, o spun și acum: facem un lucru ilegal! Faptul că pe timp de iarnă se repartizează exact pe drumuri și ce se face, pe timp de vară se repartizează 9,5 milioane de lei, așa, nu se știe unde. Din punctul meu de vedere e o ilegalitate. Deci noi, ca și CJ, așa cum aprobăm pe timp de iarnă unde și ce se face, așa trebuie să aprobăm și pe timp de vară. Nu știu cine ia hotărârea ce se face pe timp de vară. Dacă în Ordonanță scrie că noi trebuie să facem programul, noi trebuie să-l facem până la sfârșit. Nu știu cine ia hotărârile astea în afară de noi. Nu este legal să le ia nici dl președinte și nici Direcția de Drumuri. Scrie că noi trebuie să aprobăm programul. Pe timp de iarnă, programul este făcut cum trebuie. Pe timp de vară nu este făcut cum trebuie. De ce procedați așa? Nu se știu drumurile pe care interveniți? Nu există anumite sume? Așa transferăm puterea CJ directorului de la Drumuri sau președintelui și noi nu știm. Ne întreabă cetățeanul: «De ce drumul este așa?». Noi nu știm! Nu este corect“.

În viziunea consilierului Crina, hotărârii ar trebui să i se facă o anexă care să cuprindă, și în cazul verii, drumurile care se fac, așa cum s-a procedat și pentru perioada iernii. Vicepreședintele CJ, Ovidiu Rădoi, a detaliat situația: „Pe timp de iarnă există contract. Având experiența anului trecut, când banii au venit ceva mai târziu și am stat foarte mult după licitații pentru acele reparații, gândirea noastră a fost, și am discutat și cu dl președinte, să facem la început licitații pe două, trei zone în județul Caraș-Severin, să câștige firma care va câștiga, să nu stăm tot timpul după licitații și să scoatem fiecare sumă la licitație. Deci facem un contract cadru, asta este intenția, și automat înainte de scoaterea la licitație va trebui să supunem la vot caietul de sarcini“.

Consilierul Crina nu s-a lăsat înduplecat cu explicația și a subliniat: „Nu este corect, aveți experiență, știu zonele, știu cât s-a consumat anul trecut, alocați niște bani. Dacă la licitație sunt mai puțini, nu e niciun fel de problemă. Se rectifică și se trece mai departe. Așa se procedează“.

Și consilierul Flavius Nedelcea a avut o întrebare legată de ce anume ar putea însemna acel „etc“ din programul de vară, susținând că nu este specificat clar ce sumă urmează să fie cheltuită pe fiecare sector de drum: „Se specifică suma totală, de întreținere pe aceste sectoare. Suma totală, drumuri totale, totul e la total. Haideți atunci să se voteze bugetul la total, să trecem la paușal“.

După toate discuțiile, vicepreședintele Rădoi a stabilit ca lista lucrărilor să fie completată pentru ședința următoare, cu zonarea județului și sumele aferente fiecăruia dintre acestea. În final, alocarea banilor pentru drumuri a fost aprobată cu 16 voturi „pentru“ și 12 abțineri.

JCS-Antoniu Mocanu