REȘIȚA – Pe 2022, Reșița are 403,1 milioane lei buget de venituri și 407,4 milioane lei buget de cheltuieli. Diferența de 4,3 milioane lei reprezintă excedent bugetar pe 2021. Aceste date au fost cuprinse în documentația supusă votului consilierilor locali în recenta ședință de consiliu local!
„Pe 2021, am bugetat 273 milioane lei, din care s-au realizat 185 de milioane. Anul trecut nu s-au realizat lucrări pe fonduri europene pentru că acestea nu au ajuns la maturitate. Dar în 2022 vor ajunge la maturitate multe lucrări precum tramvaiul, infrastructura rutieră, centrul multifuncțional, școli aflate în reabilitare sau proiecte de incluziune socială. Toate sunt introduse în bugetul pe 2022”, a precizat primarul Ioan Popa. Pentru cofinanțarea acestor proiecte, orașul are resursa financiară asigurată în special printr-un credit punte. Reșița e stabilă financiar, iar gradul de îndatorare al orașului este în scădere, în acest an primăria având în pregătire fișe pentru proiecte din ciclul financiar 2021-2027.
Guvernul a adoptat bugetul de stat pe 2022 încă din decembrie 2021, lucru de care Ioan Popa nu-și amintește să se fi întâmplat în ultimii 30 de ani. În acest context, bugetul urbei a fost votat cu „întârziere”, întrucât orașul a așteptat deopotrivă cota aferentă celor 6% din impozitul pe venit, de reechilibrare de la consiliul județean, cât și cota de finanțare per elev care încă nu a venit de la Ministerul Educației.
Aleșii locali însă și-au asumat însă validarea bugetului fără cele două cote care vor fi introduse în buget atunci când ele vor fi cunoscute. „Trebuie să votăm bugetul pentru că sunt lucrări care se vor derula și, fără să avem un buget finalizat, nu putem face investiții”, a mai precizat Popa în ședința amintită, consilierii locali votând bugetul în unanimitate.
Edilul s-a referit și la cota din impozitul pe venit încasată lunar de primărie. Acum cinci ani, aceasta era de 2,3-2,7 milioane de lei lunar, urcând progresiv până spre 7 milioane de lei încasați luna acesta. „În ultimii ani, resursa financiară pe care noi o primim din această cotă s-a dublat, fiind cel mai bun barometru legat de evoluția unui oraș, întrucât dovedește că salariile sunt în creștere și că numărul de salariați este tot mai mare. Asta ne dă încredere să construim în continuare pentru că din spate vor veni și resurse financiare care să ne ajute pentru cofinanțări”, a mai arătat primarul Popa.
În opinia sa, prioritățile orașului trebuie să fie educația și sănătatea, întrucât ele pot atât să atragă oameni să trăiască și să muncească în Reșița, dar și să contribuie la limitarea migrației dinspre Reșița spre alte zări.
JCS-Ionel Ivașcu