ORAVIȚA – Orăvițenii, speriați cu debranșarea de la apă și canal în urma înștiințărilor AquaCaraș. Informația ne-a fost adusă la cunoștință printr-un comunicat trimis de GEC Nera!
Conform documentului, recent, mai mulți cetățeni s-au trezit somați în scris de operatorul de apă și canal ca, în decurs de cinci zile, să încheie un contract de furnizare servicii, în caz contrar urmând a fi debranșați. Cinci dintre ei s-au adresat GEC Nera, nedumeriți de faptul că au contracte pe durată nedeterminată, sunt cu plățile la zi, iar la sediul AquaCaraș din Oravița fie au găsit închis ghișeul pentru încheierea contractelor, fie nimeni nu le-a putut da detalii. În concluzie, oamenii nu au cunoștință nici despre eventuale oferte din partea AquaCaraș alternative la actualele contracte, nici despre motivele posibilei debranșări.
„Mulți și-au arătat nemulțumirea pe rețelele de socializare. Motivul principal pentru care ar putea fi debranșați este neplata, însă, în general, oamenii sunt buni platnici. Iar debranșarea se poate face în urma unei hotărâri judecătorești care nu poate fi obținută în cinci zile”, declară Cornel Popovici Sturza, directorul GEC Nera. Aflat el însuși în aceeași situație, a solicitat lămuriri la ghișeul AquaCaraș, însă a rămas doar cu solicitarea și cu „misterul” apelor tulburi.
Prin comunicatul amintit, GEC Nera apreciază notificările primite recent de cetățeni ca fiind „mai degrabă o glumă”. În privința nedumeririlor semnalate de aceștia, solicită lămuriri din partea AquaCaraș și Consiliului Județean Caraș-Severin, în subordinea căruia funcționează operatorul de apă și canal.
Am cerut și noi lămuriri de la AquaCaraș. Am aflat că la Oravița se lucrează la reabilitarea și extinderea conductelor de aducțiune a rețelelor de apă și canal și că, grație acestor lucrări, au fost puse în funcțiune noi rețele de distribuție a apei potabile și au fost realizate branșamente noi, contorizate. „Finalizarea acestor lucrări a impus întocmirea de noi contracte, deoarece s-au modificat fie datele tehnice ale contoarelor înscrise în contractele existente, fie modul de facturare a serviciilor din sistem paușal, în sistem contorizat”, se arată în comunicatul trimis de AquaCaraș ca răspuns la cele semnalate de GEC Nera.
De asemenea, AquaCaraș precizează că actualizarea contractelor nu urmărește majorarea tarifului întrucât acesta este unic pe toată aria de operare și este cel publicat pe site-ul societății. „Măsura debranșării va fi luată în ultimă instanță, cu respectarea prevederilor legale, numai în cazul consumatorilor care refuză actualizarea contractelor întrucât societatea noastră poate furniza servicii doar în baza unui contract valabil încheiat”, a mai precizat conducerea AquaCaraș. Așadar apele se limpezesc la Oravița.
Însă GEC Nera ne-a semnalat și problema locației sediului AquaCaraș Oravița, aflat efectiv pe câmp, la vreo 1,5 km în afara orașului. Cum nu există linie de transport în comun până acolo, oamenii se deplasează spre AquaCaraș fie cu mașinile personale, fie cu taxiul. Asta înseamnă că cei care locuiesc în partea de sus orașului au de parcurs 5-6 km până la locația amintită și, când faci drumul dus-întors cu taxiul, buzunarul începe să ardă. „Ideal ar fi un sediu sau un punct de lucru în Zona Gării, întrucât acolo este polul demografic al orașului”, încheie directorul GEC Nera. Pe viitor, poate se va rezolva și acest aspect.
JCS-Ionel Ivașcu