CARAȘ-SEVERIN – Afirmația aparține deputatului Dumitru Rujan, care a oferit mai multe informații cu privire la această măsură de protecție socială!
Parlamentarul cărășean a accentuat importanța și necesitatea acestei măsuri de sprijin, acordată de către Guvernul României pentru ameliorarea efectelor negative produse în contextul suspendării sau limitării unor activităţi economice din cauza pandemiei.
„Guvernul Ciucă a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru reintroducerea şomajului tehnic şi reglementarea de noi măsuri de protecţie socială pentru angajaţi, astfel încât să asigurăm păstrarea locurilor de muncă şi susţinerea mai multor sectoare economice. Şomajul tehnic va fi acordat până la 31 martie 2022, în situaţia suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă. Indemnizaţia va fi de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut pe anul 2022”, a declarat liberalul.
Totodată, acesta a menționat că această măsură de protecție socială se va aplica și pentru profesioniști, persoane care obțin venituri din drepturi de autor și salariații cărora li s-a redus timpul de muncă, prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin cinci zile lucrătoare.
„Reintroducerea șomajului tehnic pentru angajații ale căror activități sunt afectate de pandemie este motivată de faptul că neadoptarea unor măsuri urgente, cu caracter excepţional, ar putea contribui la creşterea şomajului la nivel naţional concomitent cu scăderea veniturilor din economie, pe fondul răspândirii coronavirusului”, a mai precizat deputatul.
De asemenea, acesta a semnalat dorința Guvernului de a acorda un ajutor atât angajaților, cât și angajatorilor, măsura fiind dictată de actualul context dificil, care influenţează piaţa forţei de muncă. Așadar, se urmărește asigurarea unei surse de venit salariaţilor aflaţi în situaţia pierderii locului de muncă. În plus, Dumitru Rujan a reamintit faptul că „şomajul tehnic a fost una dintre primele măsuri pe care Guvernul PNL le-a adoptat la începutul pandemiei, salvând 1,2 milioane de locuri de muncă, printr-o investiție de 4,85 miliarde de lei”.
JCS–S.P.