REŞIŢA – Profesorii SuperTeach Reşiţa au ajuns la concluzia că „Gândirea critică ar trebui inclusă în fiecare materie predată în școli, cât mai devreme. Dar mai întâi, ar trebui însușită de către profesori“!
Conferinţa SuperTeach de la Reșița, de zilele trecute de la Cinematograful Dacia, îşi relevă concluziile. La invitația liderului organizației SuperTeach Reșița, profesorul Ovidiu Badescu, 300 de cadre didactice au participat la conferința offline și online.
Carina Pristavu, inspector școlar general IȘJ Caraș-Severin, a vorbit despre ceea ce reprezintă dascălii pentru comunitate și lacunele existente în acest moment: „Noi suntem și trebuie să fim un etalon moral și etic pentru copii, pentru colegi, vecini, pentru întreaga comunitate. Din păcate, în sistem intră acum absolvenți ai unor facultăți care se bazează strict pe niște capacități memorate și doar la nivel teoretic. Nu avem niciun test pentru intrarea în sistemul de educație care să evalueze bazele morale și etice ale unei persoane“. Totodată, inspectorul școlar general a punctat și deficitul de profesori cu care se confruntă județul Caraș Severin: „Acest deficit ne face să avem profesori necalificați la materii precum matematica în multe școli, în licee importante“.
Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, le-a prezentat profesorilor prezenți la conferință proiectele realizate în școlile și grădinițele din oraș, menționând că „vă spun toate acestea pentru a vă convinge că noi, ca administrație, am făcut tot ce am putut pentru școlile și grădinițele din oraș, pentru elevi și profesori, însă noi nu putem intra în clase să predăm, nici nu ne-am pricepe să o facem. Însă vă rog pe dumneavoastră, dascălii de aici, să îi convingeți și pe ceilalți colegi să vină alături de dumneavoastră și să facem împreună un alt sistem educațional. Haideți să strângem rândurile și să creștem calitatea școlii“.
Edilul a avut și un mesaj special pentru directorii de școli: „Sunteți atât de puternici cât de puternici sunt oamenii din subordinea voastră. Nu acceptați să vi se impună nimeni, aduceți-vă în echipă oameni buni și puternici“. De asemenea, Popa a vorbit despre mediul concurențial care se regăsește și în educație: „Cine nu va fi puternic și serios nu va rezista. Gândiți-vă că numărul copiilor este în scădere și, matematic, unele școli vor trebui închise – așa cum sunt unele școli care ar merita mai multe clase pentru că sunt foarte bune și solicitate, așa sunt școli care adună copiii cu pipeta ca să facă numărul de clase. Așadar, dragi directori de școli, sprijiniți-vă profesorii, ajutați-i să fie mai buni, să iubească copiii și să îi trateze pe toți în mod egal“.
Învăţământ bazat pe aptitudini şi înclinaţii
Ca la fiecare conferință SuperTeach, pe scenă au urcat și elevi care și-au spus punctul de vedere în legătură cu tema evenimentului. Teodora și Alex, doi elevi din Reșița, au avut câteva propuneri foarte pertinente și interesante pentru dascălii din sală. „Poate ar fi interesant ca fiecare dascăl să își ia o oră pe lună și să discute cu elevii despre situații concrete, cum anume îi poate ajuta materia pe care o învață în viața de zi cu zi“, a spus Alex Anghel, în timp ce Teodora Zmeu le-a propus acestora „să discute de la egal la egal cu elevii“.
Întrebați ce anume ar schimba la sistemul educațional, cei doi au punctat: „Ne-ar plăcea să avem un învățământ individualizat, adică, cel puțin la liceu, elevilor să li se permită o mai mare specializare dacă au talente sau pasiuni într-o anumită direcție“.
Profesorii SuperTeach și fondatorii asociației au invitat dascălii prezenți să se înscrie la viitoarele programe de formare „Mentalitate Deschisă în Educație“, oferite gratuit de SuperTeach, anunțând că, începând din acest an, programul este acreditat MEN și are 20 de credite profesionale transferabile.
JCS-A.M.