Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Senatorul PSD de Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, a făcut o declaraţie politică referitoare la efectele liberalizării pieţei de energie electrică!

Senatorul cărăşean Ion Mocioalcă a luat cuvântul în şedinţa de miercuri a Senatului, susţinând o declaraţie politică pe tema „Liberalizarea pieței de energie – sărăcirea cu premeditare a tuturor românilor”.

În debutul luării sale de cuvânt, Mocioalcă a expus faptul că românii au fost şocaţi să afle că ministrul de Finanţe nu știe cât este salariul minim din țară, al cărei fișet cu bani îi este încredințat, după cum nu cunoaşte la cât se ridică datoria publică a naţiunii în acest moment, care îi asigură salariul şi viața de nabab pe care o duce. A făcut trimitere şi la premier, care nu are habar cât costă o pâine în România, în aceeaşi economie pe care se laudă că o păstorește spre noi și noi culmi „de progres și bunăstare”.

Senatorul cărăşean a spus că, potrivit datelor Comisiei Europene, consumatorii casnici de electricitate din România au făcut față celei mai mari creșteri de prețuri din Europa şi a subliniat: „Omul obișnuit a simțit aproape instinctiv că liberalizarea pieței de energie electrică și gaze pentru clienții casnici nu va aduce nimic bun, iar Ordonanța 114 de plafonare a prețurilor era protecția oferită de PSD tuturor categoriilor sociale. Parcă anume în ciuda tuturor semnalelor din piață, «Guvernul meu» numit de către Klaus Iohannis a insistat să facă liberalizarea acestei piețe, deși erau perfect conștienți că nu avem suficientă producție internă și că acest lucru va duce la dublarea prețurilor. Nici măcar în al doisprezecelea ceas, când au început să curgă facturile crescute cu 67 la sută până chiar la 200 la sută, Guvernul și Președintele nu au contenit cu propaganda uzată, legată de virtuțile pieței. O piață în care marfa este insuficientă și nici nu poate fi suficientă, dar cui îi mai pasă? Centralele pe cărbune au ajuns să piardă bani, din cauza certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pe care trebuie să le cumpere. Pentru a putea să vândă cu profit energie, Complexul Energetic Oltenia ar trebui să prindă un preț bun pe piață. Și când piața a ajuns la prețuri istoric de mari (peste 1.000 de lei pentru un Mwh), CEO nu poate să producă energie pentru că nu are cărbune suficient. Și nu are cărbune suficient pentru că guvernul nu s-a învrednicit să emită în timp util o amărâtă de hotărâre de guvern de expropriere, pentru a crea front de lucru. Iar când, în sfârșit are cărbune, CEO nu poate să lucreze pentru că nu îi funcționează grupurile. Din cele trei grupuri de la centrala de la Rovinari, în timpul festivalului prețurilor la electricitate din august, un grup nu mergea pentru că nu avea suficient cărbune, unul s-a defectat, iar celălalt a fost afectat de intemperii. Iar pentru două hidrocentrale, construite pe râul Jiu, judecătorii au decis să anuleze autorizațiile de construcție fix acum un an de zile. Nimeni n-a mișcat un deget pentru a aduce totuși în sistemul energetic aceste două capacități de producție finalizate în proporție de peste 90 la sută. Iar de doi ani de zile, România a devenit importator net de electricitate“.

Mocioalcă n-a contestat utilitatea legii consumatorului vulnerabil, însă a specificat că nu acoperă nevoile reale ale tuturor cetățenilor.„Consider că, în afară de calea parlamentară, a adăugat senatorul cărăşean, coaliția austerității PNL- USR Plus – UDMR are și varianta unei ordonanțe de urgență care să prevadă măsuri concrete pentru stoparea creșterii necontrolate a tarifelor la energie și gaze naturale“.

În concluzie, şi-a încheiat Ion Mocioalcă declaraţia politică, se impune stabilirea unui mecanism de plafonare a preţurilor la energie în contextul creşterii artificiale a tarifelor pe piaţa liberă, de pildă, o majorare mai mare de 30 la sută, într-un interval de 6 luni.

JCS-Alexandra Gorghiu