CARAŞ-SEVERIN – Deşi sunt ceva mai scumpe, produsele agricole certificate ecologic devin tot mai solicitate de către cărăşeni!
Consumatorii care apelează la producătorii certificaţi în agricultura ecologică spun că preferă să plătească mai mult pentru legume, fructe sau diverse produse, fiindcă au siguranţa unor produse de calitate, nestropite cu tot felul de chimicale. În plus, nu mai e considerat un moft, ci o necesitate pentru sănătatea noastră.
La nivelul judeţului nostru avem destul de mulţi fermieri care au obţinut certificatul pentru practicarea agriculturii ecologice, însă nemaifiind organizate târguri în perioada pandemiei de coronavirus, aceştia îşi valorifică produsele online. „În judeţul Caraş-Severin există 347 de fermieri care s-au înscris în agricultura ecologică, a precizat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin, dr. ing. Liviu Munteanu. La această oră, suprafaţa totală destinată agriculturii ecologice se întinde pe 5.506 ha, din care 2.765 ha sunt în perioada de conversie. Asta înseamnă că trebuie să parcurgă o perioadă de la agricultura convenţională la cea ecologică. Pentru certificare, se fac analize de laborator ale solului şi produselor de către organismele de certificare şi control acreditate de Ministerul Agriculturii, producătorii fiind în relaţii contractuale cu MADR. Avem suprafeţe de culturi agricole ecologice certificate 1. 787 de ha, avem şi un procesator şi un operator care-şi bazează activitatea pe flora spontană. Cei mai mulţi dintre producătorii agricoli înregistraţi în agricultura ecologică provin din comunele Armeniş, Bolvaşniţa, Cornereva, Domaşnea, Iablaniţa, Măureni, Ramna, Slatina Timiş şi Teregova“.
Pentru a veni în sprijinul acestor agricultori, Ministerul Agriculturii are mai multe programe naţionale de dezvoltare rurală, fermierii beneficiind de subvenţii de la stat printr-o serie de măsuri de sprijin. Pe platforma „Arome proprii“ sunt numeroşi producători care îşi livrează săptămânal produsele către consumatori, direct la domiciliu, de pildă legume proaspăt culese din zona Anina – „Grădina dealul frumos“ sau fructe de la poalele Muntelui Mic şi a vârfului Ţarcu, de la Vârciorova – „Fructe alese de la geal“, Nera Plant, Cornereva ş.a.
JCS-Alexandra Gorghiu