REŞIŢA – Edilul a povestit cum a încercat să populeze Bârzava cu 7 tone de caras, pentru cei care mai dau la undiţă prin oraş. Cei de la Apele Române au zis că peştele e periculos, recomandând alte trei specii cu denumiri în latină, pe care municipalitatea nu le-a găsit pe piaţă…
Municipalitatea reşiţeană s-a mai lovit de un refuz al celor de la Apele Române, pe proiectul cu Bârzava, cu microhidrocentrala, ecluza şi luciul de apă de 800 de metri, dar asta e altă poveste. Acum Bârzava e curată, s-a umplut de răţuşte, iar reşiţenii se bucură de schimbarea peisajului din Luncă, se plimbă pe promenadă şi hrănesc păsările. Şi, totuşi, ce e cu peştele?
„Cu Apele Române, o chestiune anecdotică e că am hotărât în ianuarie să luăm 7 tone de peşti – chiar ne-am bugetat o sumă consistentă –, să populăm Bârzava, că am văzut că mai dau unii la undiţă, povesteşte primarul Ioan Popa. Şi am vrut să luăm, dacă nu mă înşel, caras. Şi, evident, am solicitat acceptul Apelor Române să vărsăm peştele în apa lor, că nu pot să le bag cu forţa peştele în apă. Şi am primit o hârtie foarte bizară de la ei în care ne-au spus despre caras că este un peşte răpitor, se înmulţeşte foarte rapid, e dăunător, e periculos şi că nu se recomandă în Bârzava. În Bârzava ne recomandă să punem alte tip de peşti, vreo trei denumiri în latină, la care eu am citit şi am zis: Bă, fraţilor, puneţi-i voi! Eu ăia i-am găsit! Aialalţi, pe care mi i-au enumerat ei, nu-i găsesc! Şi a rămas moartă…“.
Edilul este încrezător şi nu renunţă uşor, astfel că şi la anul vor fi bugetaţi banii pentru peşti, în speranţa că-i va convinge pe cei de la Apele Române. „Ne lovim de instituţii publice cu funcţionari care nu îşi asumă, care nu vor, care sunt plictisiţi. Dar eu deja m-am obişnuit cu ei şi mai merg o dată, şi încă o dată, mai bat la uşă, mai bat la geam. În final rezolvăm! Trebuie doar un pic de răbdare şi tact“, a încheiat edilul.
JCS-A.M.