Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În urma rezolvării contestaţiilor la examenul de Evaluare Naţională, în judeţul Caraş-Severin rata de promovare este de 65,8%!

Ieri au fost publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor în cadrul examenului de Evaluare Naţională. Astfel, în judeţul Caraş-Severin, în urma reevaluării lucrărilor contestate, proporţia candidaţiilor cu medii mai mari sau egale cu 5 este de 65,8 % (920 de candidaţi). Numărul elevilor cu media generală 10 a rămas acelaşi: 2.

La Limba şi literatura română, 1091 de candidaţi (77,9%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5, iar dintre aceştia, 3 candidaţi au obţinut nota 10. La Matematică, 767 de candidaţi (54,9%) au primit note mai mari sau egale cu 5, din care 8 candidaţi au obţinut nota 10. În schimb, la Limba şi literatura maternă, 7 candidaţi (84,2%) au primit note mai mari sau egale cu 5.

În Caraş-Severin, au fost depuse 105 contestaţii, dintre care 61 la Limba literatura română, două la Limba şi literatura maternă şi 42 la Matematică. Rata de participare la examenul de Evaluare Naţională a fost de 95,1%: 1392 de candidaţi prezenţi dintr-un total de 1463 de absolvenţi de gimnaziu înscrişi. Doi elevi au fost eliminaţi din examen din cauza unor tentative de fraudă, lucrările acestora fiind notate cu nota 1. Luni, 5 iulie, se va desfăşura etapa specială pentru elevii care nu au putut susţine examenul din motive justificate cu certificat medical.

Media de admitere în învăţământul liceal reprezintă un criteriu important, fiind media între nota generală obținută la Evaluarea Națională, care contează în proporţie de 80% și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu, care are o pondere de 20%.

În perioada 16-22 iulie se va derula completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții de gimnaziu și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Repartizarea computerizată a candidaților în învăţământul liceal de stat va avea loc în data de 24 iulie.

JCS-Nicoleta Moraru