Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Potrivit sistemului public de ocupare, cei mai norocoşi au fost cei trecuţi de 45 de ani, cu studii medii! 

Nu mai puţin de 1070 de cărăşeni au reuşit să se angajeze în primele patru luni ale acestui an, prin intermediul sistemului public de ocupare. Din totalul acestor persoane, 409 au vârsta peste 45 de ani, 273 au între 25 și 35 de ani, 242 – între 35 și 45 de ani, iar 146 sunt tineri sub 25 de ani (dintre care 140 fac parte din categoria NEET, adică nici nu lucrau, nici nu mai erau prinşi în vreo formă de scolarizare).

„Cele mai multe persoane încadrate sunt de sex masculin (657), numărul femeilor fiind de 413. În funcţie de rezidenţă, 637 de persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 433 sunt din cel rural. Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe persoane au studii liceale şi postliceale (451), gimnaziale (259), profesionale (213), 86 persoane fiind cu studii universitare. Din numărul total de persoane încadrate prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin, în anul 2021, 751 (70,18%) fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Numărul cărăşenilor care s-au arătat interesaţi de angajare a fost, însă, ceva mai mare. Astfel, în primele patru luni ale anului, 1709 cărăşeni s-au înscris ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, atât în vederea angajării, cât şi pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj sau pentru cuprinderea în măsuri active, inclusiv cursuri de formare.

„Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Toate măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă sunt detaliate pe site-ul www.anofm.ro în secțiunile «Persoane fizice» şi «Persoane juridice»“, se mai arată în documentul citat.

JCS-A.M.