CARAŞ-SEVERIN – Situată în Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Peştera Comarnic este un adevărat muzeu natural subteran din inima Munţilor Banatului. Începând cu această lună, peştera poate fi vizitată!
Pentru pasionaţii de subteran şi de stalagmite, ca în fiecare an în perioada mai-iunie, Peştera Comarnic din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului poate fi din nou vizitată. Descoperită în anul 1856, este una dintre cele mai mari şi mai spectaculoase peşteri din Banat, fiind inclusă începând cu 1983 în patrimoniul Parcului Naţional Semenic.
Potrivit speologilor, peştera se impune prin caracterul masiv, cu săli monumentale și formațiuni stalagmitice impresionante, fiind considerată cea mai frumoasă din Banat şi una dintre cele mai interesante peşteri din ţară.
Pentru cei ce doresc să viziteze Peştera Comarnic, programul este cuprins în intervalele orare 10:30-12:30, 13:00-15:00, 15:30-17:30 şi ca un amănunt important, turiştii trebuie să aibă încălţăminte adecvată pentru drumeţiile pe munte. În zilele de sâmbătă şi duminică se asigură ghid. Grupul minim este de 5 persoane. Persoane de contact şi rezervări: Ifca Nicolae – telefon 0763276349 şi Gheorghescu Marian – 0766854704. Tariful de vizitare este de 15 lei/adulţi şi 10 lei/copii, elevi şi studenţi.
Acces auto: din Reşiţa, se parcurge DN 58 spre Anina, la kilometrul 9 este intersecţia spre satul Iabalcea, se face la stânga şi se continuă drumul pana în satul Iabalcea. Se traversează satul şi drumul continuă până la cantonul Padina Seacă. În continuare, drumul spre peşteră se poate parcurge pe jos (aproximativ 45 minute) sau cu o maşină cu o gardă la sol puţin mai înaltă. La gura peşterii dinspre intrarea Comarnic se ajunge după ce se urcă cele 100 de trepte amenajate de Asociaţia Speologică „Exploratorii“ din Reşiţa, în grija căreia se află peştera.
JCS-Nicoleta Moraru