Caraş-Severin, Romania

ORAVIŢA – În şedinţa de consiliu local de zilele trecute, bugetul Oraviţei nu a fost votat!

Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului pe acest an al oraşului Oraviţa, pus în dezbatere publică încă din 16 aprilie, cuprinde, conform anexei 1, lista de investiţii pentru proiectele derulate precum şi care urmează a fi implementate pentru locuitorii acestei localităţi. Fără buget aprobat nu pot continua investiţiile în Oraviţa, iar pe lista de investiţii, conform anexei la proiectul de hotărâre, se regăsesc studiile de fezabilitate, proiectele, serviciile de achiziţii şi consultanţă pentru care erau alocate 1708,35 mii lei.

La capitolul învăţământ, un capitol important de altfel, erau prevăzute lucrări de amenajare a incintei şi dotarea Liceului Tehnologic „Mihai Novac“ din localitate (30 mii lei) precum şi investiţii în proiecte educaţionale pentru copiii din Oraviţa (53 mii lei). La aceste sume sunt adăugate şi cele care provin din finanţări europene nerambursabile. Pentru cultură, recreere şi religie, o parte din bani trebuia să meargă spre continuarea lucrărilor de restaurare şi conservare a Teatrului „Mihai Eminescu“, precum şi a parcului adiacent (629 mii lei), Muzeul de Istorie a Văii Caraşului primea 39 mii lei, la aceste proiecte adăugându-se, de asemenea, sumele din fondurile europene.

Un alt proiect al administraţiei locale din Oraviţa care se regăsea pe lista de investiţii era acela al reconversiei unor terenuri şi transformarea lor în zone de agrement şi recreere, unde propunerea a fost de 39 mii lei. Punerea în valoare a Centrului Istoric, şi aici vorbim de reabilitarea clădirilor „Casa Tineretului“ şi Şcoala de Muzică la care se adaugă amenajarea parcului central, se regăsea pe această listă cu suma de 40 mii lei. Totodată, au fost prinse sumele necesare pentru înfiinţarea unui centru social pentru vârstnici.

La capitolul servicii de dezvoltare publică găsim proiectul de extindere a reţelei AgriCo în regiunea tranfrontalieră Oraviţa-Bela Crkva şi modernizarea iluminatului public, pentru ambele urmând să se aloce, în cazul aprobării bugetului, 1771 mii lei.

Autoritatea locală orăviţeană a pus pe lista lungă a investiţiilor şi refacerea infrastructurii, un alt capitol important, unde erau prevăzute mai multe proiecte printre care reabilitare punte strada Mihai Viteazul nr.12, reabilitare strada Nucilor nr.83, reabilitare străzi din cartierul Zona Gării, reabilitare drum comunal sat Brădişorul, amenajare intersecţie DN 57 cu DN 57B şi DJ 573 la km 152-990 cu suma de 1,8 milioane de lei. Conform HG 554/2020 privind calamităţile, Primăria Oraviţa avea în plan şi refacerea pe 0,35 km de străzi afectate, Crinilor, Mihai Viteazul, Valea Minerilor, şi refacerea zidului de sprijin de pe strada Brazilor. Şi pentru că încă ne luptăm cu pandemia, administraţia locală intenţiona şi montarea unei staţii medicale automate de oxigen la spitalul din oraş (120 mii lei).

Dar vorba cântecului: dacă buget nu e, nimic nu e!

JCS-Nicoleta Moraru

FOTO: Banatour