Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – DNA a descins ieri după amiază la Direcţia Agricolă, oamenii legii au făcut percheziţii, iar directoarea Felicia Mehedinţu a fost dusă la audieri!

Potrivit pressalert.ro, şefa celei mai importante instituţii agricole din judeţ ar fi acuzată de abuz în serviciu și delapidare, printre faptele investigate de DNA fiind și câteva angajări fictive cu salarii date unor oameni care nu mergeau la lucru. Felicia Mehedințu nu a dorit să facă declarații în fața procurorilor, rezervându-și dreptul la tăcere. Suspecta a fost reținută pentru 24 de ore, mai spun colegii de la pressalert.

Până acum, Direcția Națională Anticorupție nu a oferit un comunicat oficial legat de reținerea șefei DAJ Caraș-Severin. Vom reveni cu detalii.

UPDATE. A venit și comunicatul DNA care precizează că faptele Feliciei Mehedinţu ar fi produs o pagubă ce însumează 902.772 lei, în dauna instituției pe care o conducea.

În sarcina directorului executiv, procurorii au reţinut două infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinerea de foloase necuvenite pentru altul, instigare la fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată şi două infracţiuni de delapidare în formă continuată. Iar anchetatorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

În ordonanţa procurorilor se arată că Felicia Mehedinţu ar fi permis, în mod nelegal, ca doi angajați ai instituției să își primească salariile, cu toate că nu s-ar fi prezentat decât sporadic la muncă, neîndeplinindu-și atribuțiile stabilite prin regulamente și prin fișa postului.

„În acest mod ar fi provocat un prejudiciu de 139.110 lei în dauna instituției, echivalent cu foloasele necuvenite pentru cei doi în perioada 1 noiembrie 2019 – aprilie 2021, respectiv în perioada 1 aprilie 2020 – aprilie 2021. (…) De asemenea, în perioada ianuarie 2020 – aprilie 2021, uzând de funcția de conducere pe care o îndeplinea, inculpata și-ar însușit, atât în interesul său, cât și pentru alți angajați ai instituției, următoarele sume:
– 482.672 de lei, reprezentând drepturi salariale ale unor persoane care nu mai aveau raporturi de muncă cu instituția, respectiv sume de bani pentru plata normei de hrană sau a sporului de condiții vătămătoare aferente timpului în care angajații erau în concediu medical, de odihnă sau aveau zile libere. O parte din bani ar fi fost folosiți la cumpărarea unor bijuterii din aur.
– aproximativ 50.000 de lei (circa 3.300 de lei/lună), reprezentând sume de bani retrase în baza unor ordine de deplasare care atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului. În acest sens, inculpata ar fi determinat patru angajați ai instituției ca, în perioada ianuarie 2021 – martie 2021, să falsifice 11 ordine de deplasare care atestau în mod nereal că angajații instituției s-ar fi deplasat în interesul serviciului în anumite localități“, informează DNA.

Iar asta nu e tot! Anchetatorii spun că, „din 2 mai 2018 până în prezent, în calitate de director executiv al instituției, ar fi semnat o serie de acte (ordine de plată, dispoziții de plată și CEC-uri), prin care și-ar fi însușit lunar câte 6600 de lei (timp de 35 de luni), în total 231.000 de lei, reprezentând compensația lunară pentru chirie încasată în baza unor contracte de închiriere falsificate. În acest sens, ar fi folosit contracte de închiriere (înscrisuri sub semnătură privată), care ar fi fost falsificate atât prin contrafacerea subscrierii (semnăturii atribuite unei alte persoane) cât și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului“, încheie procurorii.

Felicia Mehedințu va fi prezentată astăzi Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

JCS-Antoniu Mocanu

FOTO: Pressalert