CARANSEBEȘ – Operatorul de apă și canal a reacționat la acuzațiile de furt aduse de primarul Caransebeșului. Cei de la AquaCaraș spun că toate lucrările din incinta fostei uzine de apă din Balta Sărată sunt făcute pentru remedierea pierderilor societății și au acordul conducerii Consiliului Județean!
„Uzina de Apă la care acesta face referire a fost predată de Primăria Caransebeș către AquaCaraș în anul 2005, în stare de nefuncționare, societatea asumându-și toate cheltuielile necesare pentru conservarea echipamentelor și a instalațiilor acesteia în cele mai bune condiții. În acest sens, societatea a suportat din bugetul propriu cheltuieli de aproximativ 400.000 lei anual pentru pază, energie electrică și alte cheltuieli materiale. Societatea noastră a depus toate eforturile pentru păstrarea în bune condiții a obiectivelor deținute în concesiune. În urma verificărilor periodice făcute, s-au constatat pierderi ce pot cumula peste 100.000 mc pe conductele din incinta Stației de Apă, din cauza vechimii mult mai mare decât durata normală de funcționare a acestora. Situația a fost expusă conducerii Consiliului Județean, acționarul majoritar al societății, și, de comun acord, s-a luat decizia intervenției pentru remedierea problemelor constatate. Astfel, în ultimele luni, angajații noștri au derulat periodic lucrări de blindare a conductelor pentru stoparea pierderilor de apă. Cele prezentate mai sus au susținere și în constatările făcute de polițiștii veniți la fața locului pentru a face verificări, în urma unor sesizări făcute de persoane aflate în anturajul domnului primar, foști angajați ai AquaCaraș ce doresc discreditarea societății. Considerăm că formulări de genul <<nu mă prostesc ei pe mine că nici eu nu-s copil mic să cred că ei fac nu știu ce lucrări acolo>>, făcute de domnul primar fără o verificare prealabilă, arată lipsa de interes a acestuia față de o colaborare onestă. În acest sens, dorim să îi aducem aminte domnului Felix Borcean că, în urmă cu nu foarte mult timp, a participat la punerea în funcțiune a stației de epurare din cartierul Jupa, eveniment pentru care societatea de apă și canal a investit peste 150.000 de lei din bugetul propriu, deși această investiție era obligația Primăriei Caransebeș. Acest eveniment ar fi trebuit să îi ofere domnului Borcean siguranța că AquaCaraș este o societate de acțiune, ce dorește rezolvarea problemelor în interesul cetățenilor, mai mult decât dispute sterile. Pentru ca activitatea societății să se desfășoare fără alte insinuări tendențioase, conducerea AquaCaraș a dispus montarea unui sistem de supraveghere video în perimetrul uzinei de apă. Sperăm ca acest demers să îl ajute pe domnul primar să se informeze înainte de a ieși public cu afirmații denigratoare”, precizează AquaCaraș într-un comunicat de presă.
Edilul Caransebeșului îți menține însă afirmațiile, mai ales că a fost la fața locului cu vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Isac, și cu reprezentanții AquaCaraș.
„Am discutat și cu directorul AquaCaraș și i-am spus că normal ar fi fost să fim și noi anunțați că acolo se lucrează, și cum se lucrează, și pentru ce se lucrează, pentru a nu ajunge în situația în care noi să acuzăm pe cineva că fură fier vechi, iar ei să explice că fac niște lucrări de soluționare a unor pierderi din rețea, de blindare a unor tronsoane. Eu îmi mențin poziția și cred că ei au încercat să mute rețeaua aceea de metal, foarte grea și foarte scumpă. Nu știu ce să facă cu ea, nu sunt organ de anchetă, dar din ce am văzut eu acolo lipsesc foarte multe componente și într-o încăpere și în cealaltă, probabil dacă nu ne-am fi sesizat, lucrurile ar fi luat o amploare mult mai mare. Să decidă organele competente dacă acolo este furt sau nu. Eu zic că da. Am semnale că și la uzina de apă de către Zervești s-au făcut la fel astfel de transporturi de fier vechi, o să vedem care este situația și acolo, știu că există un inventar foarte consistent și dacă în momentul în care vom confrunta actele și lucrurile nu vor fi în regulă, cei de la AquaCaraș vor trebui să răspundă pentru acțiunile lor. Mi se pare că făcând lucrări așa pe furiș, fără să fim anunțați, de fapt noi fiind proprietarul, ei având doar drept de folosință pe perioada derulării proiectului european, trebuiau să ne anunțe, să mergem la fața locului, să vedem situația, dacă nu mai sunt piese acolo care ar fi trebuit să existe, AquaCaraș trebuie să răspundă. Și replica asta, o să plătim. Ce să plătim? Sunt bunuri care trebuie să fie în inventar. Cine le evaluează ca să știu cât costă? O să plătim ce, ceva ce nu mai există?”, a declarat primarul Caransebeșului.
Acesta a adăugat că fosta uzină de la Balta Sărată nu ar fi trebuit tăiată niciodată de cei de la AquaCaraș și dusă la fier vechi, pentru că reprezenta o sursă alternativă de apă pentru municipiu în cazul unei situații de urgență.
JCS-R.M.