Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Proiectul de dezvoltare, ştiţi voi, acela cu gondole şi kilometri de pârtii, mai să se poticnească din cauza redactării ciudate a proiectului de hotărâre pus în faţa consilierilor judeţeni!

În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Caraş-Severin de joia trecută, printre alte hotărâri şi discuţii cu iz de iarmaroc, s-a ajuns la un proiect de hotărâre care prevede modificarea asocierii dintre UAT Reşiţa, UAT Văliug şi UAT Caraş-Severin, în mult discutatul domeniu schiabil Semenic-Crivaia. Mai exact, conform indicaţiilor venite de la Bucureşti, este nevoie ca în acest proiect să fie desemnat un beneficiar unic al proiectului. Doar că în hârtiile puse pe masa consilierilor judeţeni (foarte energici şi atenţi la detalii, mai ales unii din opoziţie) apare titulatura de beneficiar al investiţiei. Ca arşi au sărit unii aleşi ai judeţului codaş al României să se opună aproape virulent la această propunere. Păi cum, mă? Noi, care am muncit atât, care ne-am pus neuronul la treabă, să rămânem acum pe dinafară? Adică noi, Consiliul Judeţean, nu suntem în stare să ducem proiectul ăsta la capăt? Nu, le răspunde şeful judeţului. N-aţi făcut nimic până acum şi n-o să faceţi nici de acum încolo. O avea dreptate? Poate că are…

Ca să se lămurească discuţia, ajunsă aproape la nivel de negociere la târgul de vechituri, Dunca l-a apelat telefonic pe Nelu Popa, primarul de municipiu reşedinţă. Care sportiv, cum îl ştim, în două minute s-a înfăţişat înaintea consilierilor judeţeni pentru a-i lumina. După ce a evidenţiat munca şi terenurile schimbate de Reşiţa pentru a pune în mişcare acest proiect, lucruri necontestate nici măcar de consilierii Pro-contra, după ce consilierul Mihai Bona spunea că da, „Primăria Reşiţa şi-a rupt pantofii pentru tot“, Popa le-a citit hârtia venită de la minister şi astfel greşeala semantică a fost îndreptată. Mai abitir ca un titirez, secretarul Ciobanu a propus amendamentul Nedelcea (denumit aşa după iniţiatorul discuţiei şi descoperitorul greşelii) la buclucaşa hotărâre şi astfel, termenul „investiţie“ a fost înlocuit cu „proiect“.

După această corectură, hotărârea a fost votată cu entuziasm de toată lumea, Nedelcea subliniind ca să-l audă şi preşedintele Consiliului Judeţean că nimeni nu este împotriva dezvoltării Caraş-Severinului şi că toţi doresc progresul acestui judeţ care, ce-i drept, progresează de vreo 30 de ani încoace atât de rapid încât noi nici n-am băgat de seamă.

Aşadar, domeniul schiabil merge înainte. Se face! Cine va beneficia de el? Noi toţi. Atât cât mai putem. Pentru că aţi văzut că încălzirea globală şi indiciile din ultimii ani ne-au arătat că sezonul cu zăpadă este din ce în ce mai scurt, iar sub 1200 de metri devine aproape un vis frumos. Aşadar, graba chiar nu strică… domeniul schiabil!

JCS-Nina Curiţa

FOTO: Banatul Montan