CARAŞ-SEVERIN – Gondola de acces e soluţia, nu parcările în golul de munte! Preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, a readus în discuţie problema parcărilor din munţii judeţului şi haosul ce va fi dacă acestea nu se vor rezolva, pentru că în Caraş-Severin, în fiecare weekend, ajung mii de maşini!
„Aglomerația de zilele trecute din zonele schiabile ne-a arătat tuturor că Semenicul, Poiana Mărului și Muntele Mic trebuie să fie o prioritate. În perioada de iarnă, aici vin mii de autovehicule. Parcările în golul de munte sunt o inepție. Un compromis care creează o mulțumire pe moment și doar celor care nu înțeleg întreg fenomenul, în ansamblu, al unui turism calitativ civilizat. Ani de zile am avertizat că, dacă se dorește cu adevărat performanță și calitate, gondola de acces e soluția“, spune Romeo Dunca.
Pe Semenic, susţine preşedintele CJ, prin efortul și încăpățânarea primarului Reşiţei, documentația necesară a fost rezolvată. Rămâne găsirea soluției de finanțare și lucrurile vor intra într-un făgaș normal, speră Dunca. „La Muntele Mic, din păcate, va mai dura minim 7 ani până se va putea face ceva la infrastructura. 2 ani până se vor finaliza procesele și alți 5 ani cel puțin după aceea, necesari lucrului efectiv la acte și edificare. E păcat, deoarece soluția tehnică a fost prezentată de mine încă din 2008. Parcare sus pentru riverani, pentru autocare și pentru cei cu cazare pe munte, iar accesul miilor de turiști de zi – cu gondola, de pe drumul militar, de lângă Borlova. Unde pot parca civilizat 2000 de mașini. Și unde se poate realiza o nouă infrastructură de cazare cu 2500 paturi.
Edificarea noului telescaun Vâlsanu și restricțiile de circulație din Europa au adus mii de turiști în stațiunile montane din județ. Odată cu depășirea unui anumit prag de număr de mașini, regulile actuale nu mai ajută. Se instalează haosul și nemulțumirea celor care stau mai mult de două ore și jumătate în trafic pentru a ajunge la schi. Lipsa de viziune a primarilor implicați la Muntele Mic provoacă daune investitorilor și nemulțumire turiștilor. Inexistența garajelor pentru adăpostirea fie a scaunelor instalației de transport pe cablu, fie a tehnicii de întreținere a pârtiei, perturbă grav bunul mers al activității turistice. De exemplu, duminica trecută nu au fost amenajate pârtiile la WeSki deoarece, după ce au stat o noapte întreagă în viscol la -20 de grade, utilajele nu au mai pornit. Asta in urmă refuzului de a aproba finalizarea investițiilor necesare constituirii telescaunului. Din păcate, schimbări majore nu vom putea avea nici cu conducerea actuală a Primăriei Turnu Ruieni. În loc să dispară, haosul de pe platoul montan s-a accentuat“, a precizat şeful judeţului.
Preşedintele CJ, prin Biroul de urbanism al administraţiei judeţene, va cere Primăriei Turnu Ruieni posibilitatea de a rezolva regulile urbanistice din stațiune, inclusiv pentru realizarea unui PUZ al stațiunii, ce va fi predat, cu reguli cu tot, Primăriei Turnu Ruieni. Până atunci însă, preşedintele CJ vede o soluţie parţială pentru împiedicarea haosului pe munte prin limitarea accesului pe munte pentru maxim 1000 de mașini și crearea unui loc de parcare civilizat undeva lângă Borlova pentru Muntele Mic și Prislop pentru Semenic. Iar de aici, turiştii să fie duşi cu autobuzul spre munţi. „Dar asta nu poate fi realizat în acest sezon din cauza modului de lucru dificil cu aleșii locali. În special la Turnu Ruieni. În condițiile date nici nu ştiu ce e mai bine. Să ne bucurăm că avem zăpadă la munte sau să ne punem mâinile în cap că au început să vină mii de oameni în stațiuni“, a mai precizat Romeo Dunca.
JCS-Nina Curiţa
FOTO: Sebi Danciu