REȘIȚA – Aceștia nu acceptă explicațiile Spitalului Județean, după ce au fost anunțați de portar că vor fi reprogramați, și vor face demersuri pentru implicarea lor în procesul de imunizare!
Pavel Roșca, președintele Colegiului Farmaciștilor din Caraș-Severin, ne-a comunicat sâmbătă seara că, în numele farmaciștilor cărășeni, își exprimă nemulțumirea vizavi de un incident produs în cursul zilei, în legătură cu programarea la vaccinare. Este vorba de faptul că trei colegi farmaciști din Bozovici, care trebuiau, potrivit confirmării primite în baza programării făcute de angajator, să se prezinte la Staționarul I al SJU Reșița, sâmbătă, 9 ianuarie 2021, la ora 11.00, pentru imunizare, pentru rapel fiind programați, în prima variantă pe data de 30 ianuarie, la ora 11, iar în a doua variantă pe data de 2 februarie, au fost anunțați de portarul spitalului că trebuie să se reprogrameze, că nu mai sunt doze: „Nu se poate așa ceva, a spus revoltat Pavel Roșca. Colegii mei au plătit o mașină să vină la Reșița, iar portarul, nici măcar o oficialitate, portarul le-a spus foarte senin că s-au terminat dozele și că trebuie să se reprogrameze. Motivația a fost că în cursul nopții au venit foarte mulți de la Infecțioase și au rămas fără doze. Dacă faci o programare și ai pus oamenii pe drumuri, nu îi trimiți la plimbare, că nu toată lumea are mașină în județ”.
Am primit, însă și punctul de vedere al Spitalului Județean vizavi de această reclamație: „Având în vedere că cele 250 de doze de vaccin primite miercuri de Spitalul Județean de Urgență Reșița pentru imunizarea personalului medical s-au epuizat, ultima doză fiind administrată vineri, persoanele programate pentru ziua de sâmbătă au fost anunțate și reprogramate pentru săptămâna viitoare, când sunt așteptate să ajungă la Reșița alte 350 de doze de vaccin”.
În comunicatul remis redacției, se menționează că la nivelul Spitalului Județean de Urgență Reșița s-a hotărât că prioritate la vaccinare are personalul medical din linia întâi. De asemenea, se precizează că există două tipuri de programări, și-anume, cele făcute de Spitalul Județean de Urgență Reșița și cele făcute prin platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva Covid-19.
„Cabinetele medicale care se programează individual se înregistrează pe platformă, prin CUI-ul cabinetului lor, or reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Reșița care fac aceste programări nu pot vedea pe platformă care sunt aceste persoane (nu apar datele de contact: nume prenume, telefon –nr.), decât cele care se programează prin spital, prin CUI-ul instituției noastre. Tocmai de aceea este important ca, după programarea pe platformă, să se contacteze și spitalul”, se mai arată în comunicat.
Președintele Colegiului Farmaciștilor din Caraș-Severin spune că nu se va opri cu demersurile, va contacta autoritățile centrale și va lua legătura inclusiv cu ministrul Sănătății și cu Raed Arafat pentru implicarea farmaciștilor în procesul de imunizare, considerând că vaccinurile trebuie mânuite de persoane calificate în acest sens, că DSP-urile ar trebui să aibă angajați farmaciști care să știe cum trebuie depozitate și manevrate vaccinurile.
JCS-Alexandra Gorghiu