CARAŞ-SEVERIN – Asta declara preşedintele CJ Romeo Dunca legat de modul în care s-a lucrat la Drumurile Judeţene, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat rezultatele controalelor făcute la două lucrări, unde „modul barbar de executare a banului public m-a îngrozit“!
Preşedintele CJ Romeo Dunca sublinia faptul că a dat unei echipe de control – din care au făcut parte şi oameni din afara administraţiei judeţene – să verifice două lucrări la drumuri. Una dintre lucrări a ales-o pornind de la câteva bănuieli personale, cealaltă a fost aleasă „la întâmplare, care nu are o sumă deosebit de mare, e vorba de un contract de vreo 500.000 de lei, 100.000 de euro, o nimica toată“. Iar rezultatele verificărilor efectuate la Direcţia de Drumuri Judeţene Caraş-Severin nu au întârziat să apară.
„Vă spun că am fost şocat de modul de lucru, a declarat şeful judeţului. Nu m-aş fi aşteptat niciodată ca practicile aici, în administrarea şi în cheltuirea banului public, să fie de asemenea manieră. Ştiu că întotdeauna se găsesc soluţii pentru ca persoanele care lucrează cu banul public, care împart practic lucrări, licitează, cumpără, să îşi producă anumite avantaje, mai mari sau mai mici. Nu e ceva corect, dar se întâmplă şi nu e o surpriză! Însă modul barbar de executare a banului public m-a îngrozit! Lucrarea este gata, ea va fi înaintată organelor de cercetare penală“.
Oficialul a promis că sesizarea nu va fi transmisă imediat, ci după ce pachetul va fi mai mare, pentru că a dat dispoziţie de verificare a activităţii de la Drumuri Judeţene pe anul trecut, în special acolo unde lucrările au fost atribuite prin negociere directă. Cu promisiunea recuperării prejudiciilor de la vinovaţi.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean: „Este vorba de o lucrare la Drumul Judeţean 581 (la circa 800 de metri de la stemă – n.r.), unde s-a făcut un referat de necesitate pentru o sumă de aproximativ 50.000 de lei, pentru o calamitate care s-a întâmplat la drumul respectiv. Calamitatea a apărut ceva mai târziu decât momentul solicitării fondurilor. A existat o aprobare, o vizită în teren a comisiei din partea Prefecturii, pentru că în astfel de situaţii decontările se fac din fondul de rezervă al Guvernului, s-a constatat într-adevăr acea nevoie de a se repara cu 50.000 de lei. După care sumele s-au mărit de vreo zece ori, s-a ajuns la un necesar de 500.000 de lei. Lucrarea a fost aprobată imediat, s-a plătit imediat, suma respectivă a fost alocată Direcţiei de Drumuri Judeţene. Lucrarea respectivă a fost executată, comisia care a fost la faţa locului a fost indusă în eroare – aşa spun declaraţiile celor care au semnat procesul verbal –, ei fiind duşi în alt loc, la o cu totul altă lucrare. Au acceptat, spunând că a fost o greşeală, dar asta vor cerceta organele competente. (…) Nu s-a respectat proiectul, s-au evidenţiat şi s-au plătit cantităţi mult mai mari de betoane şi de materiale, lucrarea s-a închis prin semnătura unui inspector care nu a fost la faţa locului şi s-a decontat instant din banii puşi la dispoziţie de Consiliul Judeţean“.
Dunca a spus că verificările „au mers până într-acolo încât s-au făcut săpături la baza lucrării şi s-a constatat că respectivele cantităţi nu se justifică, fiind reţinut un prejudiciu, o diferenţă de 150.000 de lei. Nu ar fi o sumă mare, faţă de ce suntem noi obişnuiţi şi de ce mai auzim prin presă, doar că această sumă să ştiţi că reprezintă 30% din valoarea lucrării. Deci din 450.000, 30% cred că e un procent“.
Luminiţa de la capătul tunelului
Preşedintele CJ a subliniat că lucrurile descoperite depăşesc orice aşteptare şi a vorbit despre lucrări pe care le-a făcut Consiliul Judeţean, dar care au fost plătite de CJ altora. „Întreaga desfăşurare a evenimentelor, răspunderea care a fost aruncată de către şeful Direcţiei Judeţene de Drumuri care a fost aruncată pe cei care au fost trimişi în teren, cei care au fost induşi în eroare, arată modul ingenios, că aici avem parte de o lucrare complexă ca şi organizare. Adică oamenii nu sunt doar hoţi, ei sunt şi foarte inteligenţi. De asta vă spun că această lucrare nu poate să se desfăşoare dacă nu ai în spate liniştea pe care ţi-o asigură mai marii care te-au susţinut în această poziţie şi care te-au transformat într-o unealtă a unor fărădelegi. Eu nu mi-am putut închipui că poţi să-ţi permiţi să furi din banul public inducând în eroare sau mergând până la tupeul de a lua comisia de control, s-o duci; o comisie de control proastă, ca să nu spun că pe mână cu cel care i-a dus acolo; să-i iei şi să-i plimbi, să-i duci pe altă stradă, la altă lucrare, după care să te duci să convingi pe angajatul sau pe inspectorul să semneze, şi după aceea să te duci să iei banii pe care ţi-i pune la dispoziţie Consiliul Judeţean. Şi după aceea uită să-i mai pretindă, să-i ceară înapoi“.
Chiar şi aşa, cu oamenii potriviţi, Dunca crede că judeţul va reveni la normal, într-o poziţie pe care o merită: „Şansa judeţului de a reveni într-o poziţie normală, meritată, este ca lucrurile să fie sănătoase în primul rând în locul de unde vin comenzile. Acesta a fost motivul şi asta este calea! Nu există altă cale de a face performanţă decât de a fi cinstit şi de a cheltui cu grijă resursa, de a pune oameni competenţi în poziţiile cheie şi de a accepta că nu tu le ştii pe toate, pot să fie şi alţii pe cale profesională mai buni decât tine“.
JCS-Antoniu Mocanu