CARAŞ-SEVERIN – Proaspăt ales, dar încă neinstalat în funcție, noul președinte al Consiliului Județean, liberalul Romeo Dunca, a început să ia pulsul instituțiilor din subordine. Și așa cum era de așteptat, s-a îndreptat către cele mai importante, Drumuri Județene și AquaCaraș, nu înainte însă de a arunca o privire mai atentă și pe organigrama CJ!
Iar Romeo Dunca spune că a înțeles cum se cheltuie banul public. Într-un un mod care nu-i place, de aceea i-a și transmis directorului Știka că ar fi bine să-și dea demisia, evident nu pentru „bezelele” pe care i le trimitea lui Dunca în noaptea de după alegeri. „Ce e mai grav e că am înțeles un mod perfid de cheltuire a banilor publici. Direcția de Drumuri, de exemplu, e de fapt un simplu intermediar. Primește fonduri și se ocupă de distribuirea lucrărilor către terți, astfel încât răspunderea să nu mai fie la nivelul șefului CJ. O schemă simplă, de grădiniță. Sunt curios de întâlnirea cu dl Știka, ar fi frumos să-și dea deja demisia, bineînțeles că nu pentru cuvintele transmise pe Facebook”, a spus noul șef al județului.
Dunca nu a uitat nici de sistemul de asistență socială, dar nici de AquaCaraș, o altă mare nemulțumire a cărășenilor care plătesc o apă foarte scumpă, a cărei calitate lasă de foarte multe ori de dorit. Noul președinte a avut deja o primă discuție cu șeful operatorului de apă-canal, Gheorghe Filipescu, în încercarea de a desluși „modul de lucru la noi în Caraș-Severin, unde apa e pe gratis de la mama natură, vine prin cădere și e facturată de două ori, și ca apă potabilă, și ca reziduu la canal”.
Într-o nouă discuție zilele următoare, Dunca vrea să afle de la directorul AquaCaraș modul de lucru al firmelor câștigătoare ale licitațiilor organizate de operatorul de apă-canal, numele acestora și clauzele contractuale. „Cunosc mecanismul prin care un preț adjudecat la sume minime, pentru a alunga concurența, se majorează prin acte adiționale sau beneficiarul plătește cu întârziere în cazul în care contractul prevede penalități pentru neplata la termen. Moment în care prin neplata la timp, acumulând penalități mari, prețul final devine cu mult mai mare decât cel licitat iniţial. Doar un audit extern urmat de măsuri dure în caz de management neperformant e soluția”, a adăugat Romeo Dunca.
Acesta a mai spus că timp de două săptămâni după ce va primi oficial mandatul de președinte al CJ așteaptă ca toți angajații care au cunoștință de nereguli întâmplate în ultimii 10 ani în instituție să le sesizeze pe o coală de hârtie. „Spovedania sufletului e calea spre iertarea păcatului”, a fost mesajul lui Dunca pentru angajați.
JCS-Nina Curiţa