CARAŞ-SEVERIN – Percheziţiile domiciliare au fost derulate în mai multe locaţii din Bocşa şi Gătaia, folosite de cei implicaţi. Suspecţii, de loc din Tirol, Forotic, Șemlacul Mare, au structurat o reţea care tăia, fura şi transporta ilegal arbori, formându-şi o piaţă de desfacere în Caraş-Severin şi Timiş!
Poliţiştii şi jandarmii cărăşeni au pus în aplicare, vineri, 18 mandate de percheziţie domiciliară emise de Judecătoria Oraviţa, într-un dosar în care sunt anchetate mai multe persoane implicate în săvârşirea de infracţiuni de tăiere, fără drept, şi furt de arbori.
Percheziţiile au vizat „mai multe locații din zona Bocşa şi Gătaia, folosite de persoanele cercetate în cauză, unde există presupunerea rezonabilă că ar fi fost transportat material lemnos tăiat ilegal. La locațiile respective au fost identificate diferite cantități de material lemnos, care ar fi fost tăiat fără documente legale, precum și alte bunuri: mijloace folosite la transportul lemnului, autoturisme de teren modificate în acest scop, bunuri folosite în exploatare forestieră. Din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit faptul că un număr de şapte persoane din localități din cele două zone (Tirol, Forotic, Șemlacul Mare), s-ar fi ocupat cu tăierea ilegală de material lemnos și vânzarea acestuia, ca lemn de foc. Persoanele în cauză acționau diferit, unii participând în mod direct la tăierea ilegală de arbori, iar alții acționând în calitate de complice, sub diferite forme: transport, supraveghere rute transport, identificarea unor clienți pentru vânzarea lemnului“, informează Poliţia judeţului.
Potrivit anchetatorilor, în cele mai multe dintre situaţii, lemnul tăiat ilegal ar fi fost vândut la un preţ mult mai mic, ca şi lemn de foc, deşi în cadrul exploatării ilicite acesta avea o valoare de piaţă mult mai mare, putând fi folosit în industria forestieră sau la fabricarea mobilei. În timp, cei implicaţi au închegat o reţea infracţională care şi-a dezvoltat propria piaţă de desfacere a lemnului furat, ce se întindea pe raza mai multor localităţi din judeţele Caraş-Severin şi Timiş.
„Pe parcursul cercetărilor, au fost depistate mai multe transporturi ilegale de material lemnos provenit din activitatea infracțională desfășurată de persoanele cercetate în cauză. Activitățile au beneficiat de suportul tehnic și de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și Biroului de Analiză a Informațiilor Caraș-Severin. Totodată, în colaborare cu Garda Forestieră Timiș și Direcția Silvică Caraș-Severin s-au demarat activitățile de identificare a tuturor zonelor în care au acționat persoanele bănuite și stabilirea prejudiciului cauzat. Pe parcursul cercetărilor, s-a colaborat cu Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș – Secția 8 Poliție Rurală Deta și Poliția Orașului Gătaia“, încheie IPJ CS.
JCS-Antoniu Mocanu
Caraș-Severin: Hoți de lemne prinși la furat, în această dimineață, de echipele mixte de control formate din Garda Forestieră Timișoara, Poliția Română – IPJ Caraș-Severin și Jandarmeria Română.Prejudiciul s-a produs într-o pădure privată, iar printre suspecți a fost identidficat inclusiv un angajat al Direcției Silvice Caraș-Severin. Echipele de control vor lua toate măsurile administrative și penale care se impun.#mafialemnului #tolerantaZERO
Posted by Ministerul Mediului – România on Friday, September 4, 2020