CARAŞ-SEVERIN – Şi pentru că vorbim despre sume aproape triplate, Vali Armaşu, şeful ecologiştilor cărăşeni, a cerut o explicaţie administraţiei judeţene. Totul, într-o conferinţă de presă ţinută la sediul ecologiştilor cărăşeni, unde era Vintage, localul mult ameninţat cu demolarea, dar încă în picioare!
Valentin Armaşu s-a arătat chiar revoltat de lipsa de transparenţă din partea administraţiei publice în general, care vorbeşte acum despre schimbare, dar care suferă de aceleaşi metehne.
„Aş vrea să discutăm problema haldinei de gunoi, problemă destul de controversată a judeţului nostru, a început şeful ecologiştilor. Mai ales că se pare – ca întotdeauna înainte de alegeri – Consiliul Judeţean se grăbeşte foarte tare să ne anunţe marea deschidere a haldinei de gunoi, care de patru ani a stat închisă şi care, în aceşti ani, a generat costuri imense pentru cetăţeni“.
Armaşu spune că a primit pe mail lista tarifelor majorate, practicate de operatorul de la haldina de la Lupac, precizând că: „La această haldină se va plăti o redevenţă de aproximativ 15.000 de lei pe lună, adică 5.400.000 pe an. Acum, după patru ani de zile în care nu s-a făcut nimic, vă rog să vă uitaţi la costurile care vor reveni cetăţenilor: de la 4 lei la 18 lei, de la 25 la 94, de la 62 la 159“.
Acesta este motivul pentru care vineri, 14 august, Partidul Ecologist Român a transmis Consiliului Judeţean o adresă în care cere explicaţii. Potrivit documentului, PER vrea ca CJ să precizeze care sunt hotărârile prin care a fost aprobat contractul de delegare a gestiunii, respectiv prin care au fost aprobate modificările de tarif, şi dacă aceste motificări s-au făcut cu o fundamentare corectă, aşa cum o cere legislaţia actuală.
„Adică vrem şi noi să ştim unde este fundamentul acestor măriri exorbitante pentru cetăţeni. Cum au calculat dânşii de la 4 la 18 lei, de la 19 la 43, de la 64 la 148. De unde reies aceste costuri?“, se întreabă Armaşu, în contextul în care operatorul nici n-a funcţionat la Lupac, ca să ştie dacă vechile costuri stabilite iniţial sunt sau nu viabile.
„La aceste tarife se mai adaugă şi preţul firmelor care au câştigat licitaţia, deci se mai pun şi costurile celor care strâng gunoiul. Nu ar fi corect faţă de cetăţeni să ni se spună aşa: deschidem din nou haldina de gunoi, va fi din nou un praf în ochi înaintea alegerilor. Aşa cum s-au tăiat panglicile şi la AquaCaraş, la staţiile de epurare, şi vă asigur că niciuna nu funcţionează. Deci acelaşi lucru îl facem înainte de alegeri, cum s-au făcut în ultimii 30 de ani, cetăţeanul vede doar ce frumos este, ce bine va fi. Nu ar fi corect să explicăm din start: dragi cetăţeni ai Caraş-Severinului, acestea vor fi tarifele când vom da drumul la haldina de gunoi. Mi se pare foarte corect acest lucru. V-am rugat să veniţi astăzi, pentru că această hârtie pe care o depunem are termen 30 de zile. Şi dacă ne luăm după Primăria Bocşa, la care tot depui hârtii şi nu există nicio lege pentru dl primar Cismăneanţu, atunci sigur acest răspuns va veni după alegeri“, crede şeful PER, care vrea ca administraţia judeţeană să precizeze clar cât va plăti cetăţeanul gunoiul în Caraş-Severin, „pentru că, după calculele de astăzi, cu siguranţă mai ieftin este să-l ducem la Oradea“.
Despre promisa schimbare
Vali Armaşu s-a arătat intrigat şi de schimbarea promisă de clasa politică: „Dacă tot este sloganul ăsta «Noi putem face schimbarea», eu nu înţeleg care e schimbarea acestor alianţe. După 30 de ani aceleaşi metehne, tăiem panglici, dăm bine la presă, facem poze. Am spus clar în punctul 10 al nostru, transparenţa actelor şi a deciziilor să fie publice. Absolut orice contract, încredinţări directe sau orice lucru se întâmplă la Consiliul Judeţean, la AquaCaraş, să-l publicăm pe site pentru ca cetăţeanul să poată să înţeleagă de ce plăteşte anumite lucruri, ce s-a întâmplat cu banii. De exemplu la AquaCaraş, cât timp a fost director Anatoli Liber, să ştiţi că toate actele au fost publice, toate licitaţiile, absolut tot. Uitaţi-vă astăzi la AquaCaraş dacă mai este ceva pe site. Nu mai există nimic. Oare nu vrem să ştim şi noi ce se întâmplă cu zeci de milioane de euro? Consiliul Judeţean, pentru AquaCaraş, a luat un credit imens. Unde s-au dus banii din acel credit? Eu nu spun că nu sunt lucruri legale, dar haideţi să le arătăm cetăţenilor ce am făcut cu acei bani. Pentru că nu sunt banii personali ai nimănui. Asta a fost rugămintea mea, să încercăm să le explicăm cetăţenilor cât va fi şi cât vor plăti gunoiul după marea deschidere a haldinei“.
JCS-Antoniu Mocanu