Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aşa cum o spune răspicat primarul Ioan Popa, s-a ajuns la această soluţie pentru că zonele metropolitane nu funcţionează, iar Primăria Văliug n-ar fi avut acces la resursa financiară necesară unui asemenea proiect. Greul a căzut pe umerii Reşiţei, care dă la schimb terenul necesar preluării domeniului!

Primarul Ioan Popa a vorbit despre telegondolă şi domeniul schiabil în contextul în care mica Primărie Văliug n-ar fi putut niciodată, prin eforturi proprii, să construiască în această direcţie, pentru că este limitată din punct de vedere financiar. Şansa ar fi putut veni prin conturarea zonei metropolitane, care însă n-a avut vreo funcţionalitate reală decât într-o bucată de stare de urgenţă, când reşiţenii mai temerari se puteau aventura, fără declaraţie, prin Bocşa şi câteva comune din jur.

Edilul a subliniat: „În primul rând, din datele pe care eu le am, în România, astăzi, zonele metropolitane – deşi au fost definite în urmă cu vreo zece ani – nu funcţionează! Punct! Deci n-are rost să ne păcălim, să ne minţim! Ce-a făcut Ilie Bolojan la Oradea a făcut-o ca un driver. A pus un flăcău care e foarte inteligent, care conduce zona metropolitană Oradea, şi au încercat să forţeze investiţii şi aşa mai departe“.

Şeful administrativului reşiţean crede însă că şi municipiul de pe Bârzava are un rol determinant în această direcţie: „Pot să vă dau un exemplu de bună practică de la Reşiţa. Telegondola de pe Semenic şi studiul de fezabilitate pe Dezvoltare zonă alpină Semenic sunt realizate printr-un parteneriat între Primăria Reşiţa, Primăria Văliug şi Consiliul Judeţean. Pentru că altfel, fiind în afara UAT-ului, eu nu aveam cum să mă duc acolo. Şi mai interesant – nu discutăm acum cine e driverul, cred că ştie toată lumea cine e driverul aici –, pentru că Primăria Văliug n-a avut resursa financiară să facă studiul pedologic, să identifice 25 de hectare de teren să-l schimbe cu Romsilva, şi-a luat acest atribut Primăria Reşiţa. Şi noi am dat la schimb 25 de hectare de teren pentru Romsilva, urmează să apară hotărârea de Guvern, astfel încât Primăria Reşiţa va deveni practic proprietarul arealului schiabil, atenţie! Din fericire există, legislativ, posibilitatea ca Primăria Reşiţa să cumpere teren lângă Galaţi sau o primărie din Galaţi să cumpere teren în Făgăraş, dacă există un proiect foarte bine determinat“.

Deşi în cadrul legal nu apare ceva specific care să susţină zonele metropolitane sau iniţiativele de acest fel, pentru proiectul de pe Semenic se funcţionează într-un sistem de ADI, care să încerce să rezolve problemele în această manieră. „Însă eu cred că cine va putea rezolva problema asta va fi tot politicul la nivel naţional, ne-a mărturisit Ioan Popa. Şi dacă în 2020-2024, în perioada asta, vom avea un guvern cu o majoritate confortabilă, va trebui să-şi asume o regândire administrativă a României, pentru că ea nu s-a mai făcut din 1968 şi trebuie să ţinem minte lucrurile astea, au trecut peste 50 de ani. Şi la ora asta în România există comune, există UAT-uri care au sub o sută de locuitori, ceea ce este absurd! În momentul în care se legiferează că nu ai UAT, nu ai primărie sub 2.500, sub 3.200 de locuitori, aceste zone metropolitane se vor forma de la sine, va fi mult mai simplu. (…) Păi să mă ierte Dumnezeu dar eu ştiu foarte multe comune în care avem primar – nici măcar viceprimar, că e prea mică –, secretar, o contabilă, un om la ISU, la pompieri, şi cam atât. Păi cine să facă proiecte? Chiar dacă ei ar fi bine intenţionaţi, nu au logistica necesară. Vin din nou la exemplul Văliugului cu telegondola. (…) Eu apreciez foarte mult Primăria din Văliug, primarul – ne ştim, suntem prieteni foarte buni –, dar realmente nu au resursă financiară să plătească consultanţi, să plătească cofinanţările. De unde să dai banii ăştia?“.

JCS-Antoniu Mocanu