CARAȘ-SEVERIN – Șeful de la Apele Române, Ervin Molnar, spune că la rectificarea bugetară din această săptămână așteaptă banii pentru demararea procedurilor. Asta după ce a fost aprobat deja proiectul pentru execuția lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor din municipiul Caransebeș, valoarea estimată a investiției fiind de 23 de milioane de lei!
„Suntem foarte aproape să obținem finanțarea din surse bugetare a unui proiect care, deși a fost scris în urmă cu 7 ani, nu a fost promovat la ministerul de resort. În ultimii ani, zona municipiului Caransebeș a fost expusă constant riscului de inundații. Este vorba în special de inundații de tip flash-flood, cu caracter torențial, care s-au produs atât pe afluenți, cât și pe cursurile râurilor Sebeș și Timiș. Am toată încrederea că, la rectificarea bugetară care va avea loc în această săptămână, vom obține suma de bani de care avem nevoie pentru a demara procedurile de contractare a lucrărilor prevăzute în proiect”, a declarat Molnar.
Dar să vedem ce presupune investiția și ce se va face cu 23 de milioane de lei. Potrivit șefului de la Apele Române, care în urmă cu câteva săptămâni a văzut la fața locului ce au însemnat inundațiile din Banat chiar din elicopterul în care se afla alături de ministrul de Interne, Marcel Vela, pentru apărarea Caransebeșului de ape, vor fi realizate lucrări pe cei doi afluenți principali ai râului Timiș.
„Pe pârâul Zlagna se va construi un nod hidrotehnic care va asigura, printr-o conductă, devierea cursului de apă spre râul Sebeș. Pe pârâul Potoc, în zona aeroportului, va fi realizată o acumulare nepermanentă care va atenua undele de viitură ce se vor forma în urma precipitațiilor abundente. În acest fel, realizarea acestor lucrări va contribui la creșterea gradului de protecție pentru locuitorii Caransebeșului, vorbim de peste 30.000 de oameni, care în prezent sunt expuși constant riscului de inundații. Execuția propriu-zisă va începe anul viitor. Finalizarea lucrărilor va reduce semnificativ riscul de inundații din zonă iar odată recepționate, lucrările vor intra în patrimoniul Apelor Române Banat”, a mai adăugat Ervin Molnar.
Valoarea pagubelor produse de inundațiile care au avut loc în vara acestui an în zona Caransebeș este estimată la aproape 29 de milioane de lei.
JCS-Nina Curița