REŞIŢA – În vreme ce primarul Ioan Popa se arată îngrijorat că nimeni nu cooperează cu proiectantul pentru ca modernizarea să se facă după nevoile reale ale spitalului, din cuvintele preşedintelui CJ, Silviu Hurduzeu, putem desprinde că vina pentru întârzieri aparţine proiectantului şi… Primăriei Reşiţa!
În cadrul unei recente conferinţe de presă, şeful administrativului reşiţean a ţinut să-şi arate nemulţumirea legată de situaţia proiectelor de modernizare ale celor trei staţionare ale Spitalului Judeţean şi al Unităţii de Primiri Urgenţe: „S-au scris proiecte de finanţare pentru modernizarea staţionarelor 1, 2 şi 3 de la Spitalul Judeţean şi vă spun, şi puteţi să verificaţi, s-au scris la insistenţele mele! Eu am insistat să se scrie proiecte pentru Spitalul Judeţean şi m-am oferit, cu echipa mea de tineri de la Proiecte Europene, să sprijin. Nu s-a dorit asta, le-au făcut dânşii, foarte bine că le-au făcut! După ce s-a câştigat finanţarea, s-a licitat proiectarea de trei ori. N-a venit nimeni la licitaţie. A treia oară, o firmă din Reşiţa a venit la licitaţie, şi-a asumat să facă un lucru pentru oraş, deşi sumele erau sub un nivel normal de realizare a unei proiectări. De luni de zile, firma care face proiectarea nu are un partener de discuţii. Spitalul Judeţean are peste 1.200 de angajaţi, este în subordinea Consiliului Judeţean. Întreb: care este echipa care trebuie să stea la masă faţă în faţă cu proiectantul şi să-i facă solicitările de necesităţi pentru cele trei staţionare şi pentru Unitatea de Primiri Urgenţe care se modernizează?“.
Edilul a ţinut să argumenteze în ce context vorbeşte despre situaţia de la spital: „În contextul în care, de exemplu, există o solicitare masivă pentru un cabinet stomatologic de urgenţă, care nu există în oraş! Şi Unitatea de Primiri Urgenţe are un spaţiu extraordinar de mare, dar nu-i spune nimeni proiectantului: Pune domne un cabinet de urgenţă ca să poată să vină un copil, o femeie, un vârstnic, un om care are probleme grave cu dantura. Să poată să vină la Urgenţe – noaptea, ziua, oricând, sâmbăta, duminica, atunci când stomatologii din privat nu lucrează – şi să-şi rezolve problema. Nimeni nu comunică cu acest proiectant! Întrebările mele sunt: cine de la Consiliul Judeţean are în subordine Spitalul Judeţean, cine a făcut echipele de lucru? Şi le mai zic colegilor de la Consiliul Judeţean: şi dacă vrei să-ţi faci o casă trebuie să stai de vorbă cu proiectantul. Pentru că dacă vrei să faci o casă nu e suficient să spui: Dom’le, fă-mi o casă! Trebuie să-i spui câţi copii ai, dacă dormi singur în cameră sau nu, dacă ai nevoie de un vestiar, dacă ai nevoie de o bibliotecă pentru că ai foarte multe cărţi – trebuie să ştie unde să-ţi amplaseze biblioteca, dacă eşti vreun mare cititor –, câte volume ai; dacă vrei baie cu duş sau cu vană, dacă-ţi place să faci baie în vană, să leneveşti, sau vrei numai duş. Darămite un spital! Nimeni nu vorbeşte cu aceşti proiectanţi şi proiectele intră în criză de timp“, a exclamat, în încheiere, primarul Ioan Popa.
Întrebat despre problemele sesizate de şeful administrativului reşiţean, preşedintele CJ, Silviu Hurduzeu, ne-a explicat: „Ceea ce se impune a fi subliniat este faptul că efortul financiar al Consiliului Județean Caraș-Severin în implementarea acelor proiecte este unul deloc neglijabil, de 16,5 milioane lei, cheltuieli neeligibile. Acestea sunt aspectele care contează, până la urmă. Echipa din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin a menținut constant legătura cu proiectantul, stau ca dovadă corespondența și minutele întâlnirilor avute. Proiectantul, în schimb, a respectat termenul contractual de predare a documentației tehnice doar la extinderea UPU, nu și în cazul celor trei staționare. În 26 februarie 2020 trebuia predată documentația tehnică pentru Staționarul 2, în 5 martie 2020 pentru Staționarul 3 și în 9 aprilie 2020 pentru Staționarul 1. Niciunul dintre aceste termene asumate prin contract nu a fost respectat. Dacă tot prezintă un așa de mare interes, îi reamintesc domnului primar de întâlnirea din biroul domniei sale din 22 iunie, cu membrii UIP, subiectul reprezentându-l obținerea avizului ISU «Semenic» pentru Staționar 3. Este un aviz pe care nu-l putem obține de la ISU «Semenic» pentru că doi proprietari ai caselor învecinate cu Staționarul 3 au șoproanele lipite efectiv de clădirea unității spitalicești. S-a plecat de la acea întâlnire cu promisiunea că situația juridică a acelor șoproane va fi lămurită de către Primăria Reșița, pentru că intră în jurisdicția lor. Suntem în 16 iulie 2020 și situația nu s-a rezolvat“.
JCS-Antoniu Mocanu