CARAŞ-SEVERIN – În Caraş-Severin, ANAF-ul raportează un deficit de 25 de milioane de lei al încasărilor obligaţiilor fiscale, din cauza suspendării executărilor silite care ar trebui reluate din 25 iunie 2020!
Deocamdată, acţiunile de executare silită ale ANAF sunt în stand-by, existând un proiect de lege în Parlament pentru amânarea reluării acestora, cel mai probabil pentru data de 25 octombrie 2020. Dacă proiectul de lege nu trece, începând de joi, 25 iunie, contribuabilii vor primi din nou somaţii sau se vor trezi cu popriri pe conturi şi sechestre pe bunuri.
Cum stau lucrurile în judeţul nostru după primele cinci luni ale anului 2020 a sintetizat şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Caraş-Severin, Doru Constantin Cozma, în materialul prezentat la şedinţa Colegiului Prefectural: „Activitatea de colectare pentru cele cinci luni a avut o evoluţie sinuoasă, ascendentă în primele două luni, ianuarie şi februarie, şi descendentă spre aproape de zero până în prezent, datorită situaţiilor economice şi legislaţiei care a impus-o. Situaţia specifică, unică în istoria finanţelor publice după 1989, a fost determinată începând cu data de 21 martie 2020, când s-au sistat toate măsurile de executare silită împotriva agenţilor economici şi împotriva persoanelor fizice, mai puţin cele rezultate din acţiunile penale. Ca atare, plata obligaţiilor fiscale în prezent este o problemă opţională, în funcţie de disponibilităţile şi de posibilităţile pe care le au contribuabilii. În esenţă, cumulat pe cele cinci luni înregistrăm un deficit de 25 de milioane în ceea ce priveşte încasările, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar corelativ avem o dublare de arierate, ceea ce înseamnă obligaţii fiscale restante, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Principala sursă de încasare o reprezintă contribuţiile sociale, iar în cadrul acestora, contribuţia de asigurări sociale, constribuţia de asigurări sociale de sănătate şi contribuţia la bugetul de şomaj. Activitatea de executare silită este suspendată în continuare, termenul fiind 25 iunie 2020. Începând cu această dată, toate acţiunile de executare silită ar trebui să fie reluate. Mă refer la activitatea de somare a contribuabililor, popriri pe conturi, sechestre. Din ultimele informaţii, această stare se va prelungi până la 25 octombrie 2020“, a conchis Cozma.
Şi prefectul Cristian Gâfu a întărit această informaţie specificând că există, într-adevăr, un proiect de lege în Parlament prin care să se prelungească termenul executărilor silite până în octombrie. Asta ca măsură suplimentară de sprijinire a mediului economic şi de afaceri, foarte fragile în acest moment ca urmare a crizei pandemice. „Deocamdată, a adăugat şeful ANAF-ului cărăşean, activitatea noastră este, oarecum, paralizată din acest punct de vedere, dar ne vom supune reglementărilor, vom acorda suport din punct de vedere informaţional, comunicaţional şi logistic, tuturor celor care doresc să iniţieze acţiuni de eşalonare a obligaţiilor fiscale sau să-i informăm în legătură cu facilităţile fiscale existente la nivelul instituţiei. Există obligativitatea declarării obligaţiilor fiscale, dar nu există obligativitatea expresă a plăţii şi sancţiunea complementară a acţiunii de executare silită. Dacă doreşti să-ţi plăteşti obligaţiile fiscale le plăteşti, dacă nu doreşti să le plăteşti nu le plăteşti. Acele obligaţii fiscale nu sunt considerate obligaţii fiscale restante, cele de după 21 martie 2020, pentru acestea necalculându-se accesoriile, respectiv dăbânzi şi penalităţi, până la data de 25 iunie sau, în funcţie de votul Parlamentului, până în 25 octombrie“.
Dările la stat oricum trebuie plătite!
JCS-Alexandra Gorghiu