CARAŞ-SEVERIN – Asta pentru că oamenii încă nu înţeleg diferenţa dintre carantină şi autoizolare şi cer ajutoare materiale pentru a depăşi criza generată de COVID-19.
Direcţia de Sănătate Publică a județului Caraş-Severin se îngrijeşte, împreună cu autorităţile locale şi judeţene, de subzistenţa persoanelor autoizolate la domiciliu, însă doar persoanelor carantinate li se decontează ceea ce consumă. Deocamdată, la noi în judeţ, nu este cazul, întrucât nu avem încă nici o persoană în carantină. Cel puţin, acestea sunt măsurile la nivel naţional. Cei autoizolaţi sunt monitorizaţi medical, iar în privinţa hranei, apei şi consumabilelor, fiecare se descurcă pe cont propriu, în sensul că apelează la restul familiei, la prieteni, care le lasă produsele la uşă, fără a intra în contact cu ei. Au fost, însă, cazuri, la Anina, Reşiţa şi Bocşa, când autorităţilor li s-a solicitat mâncare, considerându-se că acestea sunt obligate să le asigure hrană pe perioada autoizolării. Fiind vorba de persoane cu mijloace materiale limitate, doar datorită empatiei de care au dat dovadă unii primari, au primit asigurări că nu vor muri de foame. DSP CS atrage atenţia, totuşi, că nu dispune de fonduri pentru decontarea hranei persoanelor autoizolate şi nici nu este misiunea instituţiei de a face acest lucru, în atribuţiile sale fiind doar verificarea stării de sănătate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.
Despre solicitările unor persoane autoizolate de a fi ajutate cu hrană, purtătorutl de cuvânt al DSP CS, Daniel Botgros, a precizat: „Există o problemă la Anina, este vorba de o doamnă izolată împreună cu fetiţa ei, care spune că nu are de mâncare şi nici nu are cine să-i cumpere. Noi am vorbit cu primarul Gheorghe Românu încă de la începutul autoizolării ei, care i-a dus alimente, detergenţi, chiar şi un ajutor social. Mai avem un caz la Reşiţa, o doamnă care a reclamat, de asemenea, ajutor, iar noi am luat legătura cu viceprimarul Adrian Dacica, deci, la fel, acestei doamne i se poate asigura un prânz pe perioada de izolare. Am mai avut un caz la Bocşa, însă cel care a reclamat acolo ajutor nu avea probleme financiare. Ceea ce trebuie să înţeleagă oamenii, e faptul că nu este obligaţia DSP să rezolve problemele sociale“.
Dealtfel, Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin a transmis într-un comunicat de presă că instituţia are obligația legală să verifice modul în care aceste persoane au intrat în autoizolare. În cadrul unui set de măsuri ferme de limitare a răspândirii noului coronavirus, DSP monitorizează persoanele autoizolate, pentru a le verifica starea de sănătate și descurajează părăsirea domiciliului de către acestea. De asemenea, face toate demersurile instituționale și interinstituționale pentru a-i sprijini pe acești conjudețeni.
La ora actuală numărul persoanelor care se află autoizolate la domiciliu, în judeţul Caraş-Severin, este de 128, însă în condiţiile în care zilnic sunt tot mai multe apeluri, oamenii sunt rugaţi să nu mai vină acasă din Italia, pentru a nu-i pune pe ceilalţi membri ai familiei în pericol şi pentru a limita riscul răspândirii COVID-19. Împreună cu instituțiile publice județene implicate în procesul de autoizolare și cu autoritățile locale, DSP face verificări ca persoanele autoizolate să dispună de mijloacele de subzistență necesare. În acelaşi timp, lansează un apel la persoanele implicate în procesul de autoizolare să înțeleagă aceste imperative și să nu încerce să transforme această situație într-una care ține de registrul de asistență socială.
JCS-Alexandra Gorghiu