CARAȘ-SEVERIN Acestea sunt mai noile gânduri ale dependenţilor de diferite substanţe, din judeţ. Din nefericire, cei mai mulţi au vârste fragede şi recurg la consum din cauza stimei de sine scăzute şi a lipsei afecţiunii părinteşti!
Tabloul consumatorilor de droguri, de etnobotanice şi alcool se umple tot mai mult de figuri tinere. Iar vârsta fragedă nu e deloc o întâmplare. Problemele cu care se confruntă acest segment afectat şi vulnerabil au fost puse din nou pe tapet la nivel judeţean, iar Adelina Rus, asistent social în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, a descris clar tabloul realităţii. Nivelul economic al judeţului face ca majoritatea consumului să fie axată pe substanţele accesibile, ieftine, gama incluzând etnobotanicele, substanţe riscante, extrase prin procedee chimice îndoielnice.
„Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin a avut de prezentat tema «Comunicarea ca abilitate necesară în asistenţa consumatorilor de droguri», spune Adelina Rus. Persoanele consumatoare de droguri sau care ajung să fie consumatoare de droguri sunt persoane vulnerabile ale societăţii, persoane cu probleme, persoane care pot să ajungă să aibă o dependenţă atât fizică, cât şi psihică“.
Adelina Rus şi-a continuat expunerea: „Echipa terapeutică care face parte din programul lor de reintegrare socială este necesar să identifice, prin comunicarea necesară şi adecvată problemelor lor, atât cine sunt ei, de ce au început să consume acel drog şi ce reprezintă acel drog pentru ei. Pentru că de cele mai multe ori acel drog ales să fie consumat de beneficiar este o alegere a unei realităţi paralele, a unei vieţi fantastice. Dar în spatele acestui drog, de cele mai multe ori se află problemele lor sociale, psihologice, medicale, familiale“.
În prezent, centrul cărăşean are în consiliere 20 de beneficiari, însă din echipa terapeutică face parte doar un asistent social. Pentru ca ea să fie completă, ar fi nevoie de un medic şi de un psiholog. Ca provenienţă, „50% din cei 20 fac parte din centrele de plasament din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, iar ceilalţi sunt din familii. Pot spune că în momentul de faţă avem în consiliere atât minori, cât şi adulţi“, a mai spus asistentul social al CPECA, explicând de ce tinerii au nevoie şi apelează în general la drog: „Majoritatea – vorbim aici de clasa tânără: de adolescenţi sau care sunt în devenire – au o stimă de sine scăzută, resimt lipsa familiei sau a afecţiunii din familie. Că sunt copii care sunt în familii şi le lipsesc părinţii, sunt plecaţi sau sunt ocupaţi, dar sunt şi copii care au o stimă de sine scăzută. Şi aici putem să vorbim clar, aceştia spun: mă simt urât, nu mă simt acceptat, nu mă ridic la nivelul grupei sau al elevilor din clasa mea. Şi pur şi simplu acţionează sau reacţionează la aceste nevoi cu acel consum de droguri. Din informaţiile pe care le avem, cuprinse şi în raportul nostru de activitate pe anul 2019, în Caraş-Severin pe primul loc a fost marijuana şi apoi etnobotanicele, acele substanţe noi cu proprietăţi psihoactive“.
În ceea ce priveşte consumul de alcool, dacă este sau nu o problemă pentru tineri, reprezentantul CPECA a precizat: „Este! Dar aş putea spune că deja alcoolul este ceva normal la tinerii din ziua de astăzi. Adică, dacă vreau să mă simt bine, trebuie să iau ceva mai tare!“.
JCS-Antoniu Mocanu