REŞIŢA – După experienţa epidemiei de gripă din sezonul trecut, la nivelul SJU Reşiţa au fost luate toate măsurile pentru evitarea răspândirii virusurilor gripale.
Măsurile au fost luate încă din toamna anului trecut, în colaborare cu compartimentul SPIIAM (Serviciul de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale) şi cu Direcţia de Sănătate Publică, aşa cum a precizat Violeta Moroşoi, directorul medical, în cadrul unei conferinţe de presă: „De săptămâna viitoare vom limita accesul vizitatorilor în spital, atât a numărului vizitatorilor per pacient, cât şi a numărului de ore. Vor spori măsurile igienico-sanitare, măsurile de dezinfecţie curentă şi terminală, purtarea echipamentelor de protecţie, atât din partea personalului angajat, cât şi din partea aparţinătorilor este obligatorie. Spitalul asigură stocurile de echipamente de protecţie necesare, mănuşi, halate, bonete, măşti faciale, eventual suplimentarea acestor stocuri. Încă din septembrie anul trecut, având în vedere experienţa epidemiei de gripă din 2019, conducerea spitalului a convocat farmacistul coordonator şi medicul şef de la Infecţioase, precum şi coordonatorul de la SPIIAM, în vederea evaluării stocurilor de medicamente antivirale necesare, suplimentării acestor stocuri, a stocului de echipamente de protecţie, de dezinfectante şi antiseptice («şi a eventualelor locaţii unde vor fi duşi aceşti pacienţi, a completat Waldemar Murgu, în cazul în care va izbucni o epidemie de gripă, fiindcă e nevoie de spaţii suplimentare. Ne-am gândit la absolut tot»). Fiecare secţie are identificat un salon izolator pentru cazurile speciale, mai ales pentru cele cu potenţial infecto-contagios, infecţii nosocomiale sau infecţii respiratorii – gripă. Pe uşa acestui salon este afişată o etichetă cu specificaţia «Gripă» sau «Izolator»“.
Nu s-a vaccinat tot personalul medical
O altă măsură esenţială în prevenirea răspândirii gripei a fost, ca în fiecare an, vaccinarea personalului care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa în lunile octombrie şi noiembrie. Nu tot personalul a acceptat însă vaccinarea, astfel că, din cei 1200 de angajaţi, aproximativ 800 s-au vaccinat. „Din păcate, unii au refuzat, a spus managerul Waldemar Murgu, ceea ce pentru mine este inadmisibil. Eu cred că ar trebui obligatoriu ca personalul care lucrează în spital să fie vaccinat. În interesul lor o spun şi în interesul pacienţilor din spital, care pot, la o adică, să contacteze boala de la ei. 835 de angajaţi au fost vaccinaţi din 1200. Legea spune doar personalul medical, asta însemnând cca 900 de angajaţi“.
Deocamdată, nu sunt probleme cu gripa la SJU Reşiţa
Situaţia a fost monitorizată atent încă din luna noiembrie, astfel încât la această dată, deşi ne aflăm în cea de-a doua săptămână preepidemică, doar cele cinci cazuri raportate şi de DSP CS au fost confirmate de Bucureşti: „Statistic, la nivelul SJU Reşiţa, nu sunt mari probleme în ceea ce priveşte gripa, a declarat Waldemar Murgu. De la începutul lunii noiembrie până în prezent, deci în decurs de trei luni şi jumătate, s-au prezentat 363 de persoane cu suspiciune de gripă, dintre care au fost confirmate doar cinci cazuri. S-au făcut aproximativ 260 de teste rapide care, fie au confirmat, fie au infirmat (n.r. prezenţa virusurilor gripale), dar rezultatele de la Institutul Balş au confirmat doar cinci cazuri, ceea ce este o situaţie ideală pentru noi şi pentru cetăţeni. Eu cred că măsurile şi discuţiile pe care le-am avut tot timpul şi în mass-media vizavi de vaccinare au, parţial, un rol în această situaţie bună, care sper că nu se va agrava în viitor“.
Cei care au intrat pe poarta spitalului în aceste zile au remarcat, cu siguranţă, grija portarului de a le distribui măşti de protecţie, fără de care nimeni nu mai are acces, internat sau aparţinător. Directorul medical a comunicat şi măsurile de prevenţie la nivelul populaţiei judeţului, esenţiale în evitarea răspândirii gripei, asupra cărora vom reveni.
JCS-Alexandra Gorghiu