REŞIŢA – Deşi a împlinit frumoasa vârstă în toamna anului trecut, în data de 30 septembrie 2019, publicistul reşiţean a fost omagiat cu prilejul lansării celui de-al 21-lea volum.
Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul German Alexander Tietz din Reşiţa, în cadrul seriei de manifestări „Săptămâna culturii naţionale“ organizată în perioada 13 – 17 ianuarie 2020 de Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa şi Biblioteca Judeţeană Paul Iorgovici Caraş-Severin.
Cea de-a 21-a carte, intitulată „La echinocţiul de toamnă“, apărută în 2019 la Editura Tim Reşiţa, a fost lansată împreună cu prietenii săi de o viaţă, scriitori, intelectuali, oameni de cultură despre care autorul a scris în cărţile sale, aducându-le omagiul recunoaşterii personalităţii acestora în domeniile lor de activitate. Noul volum este dedicat soţiei şi familiei sale, la aniversarea a 50 de ani de căsnicie, şi încununează parcursul unui destin împlinit la venerabila vârstă de 80 de ani. Şi de această dată autorul şi-a structurat cartea pe secţiuni, respectiv interviuri, portrete, note şi consemnări, ce au scris sau au rostit alţii despre autor, articole dedicate aniversării Cenaclului Semenicul la 70 de ani şi teatrului reşiţean, tot la 70 de ani de la fondare.
Între cei „luaţi la întrebări“ îi menţionăm pe Stere Gulea, dr. Romeo Dumitrescu, ultimul interviu cu regretatul doctor Octavian Apahideanu, IPS Ioan Selejan, Nora Iuga, Mircea Cărtărescu, personalităţi la care, cu siguranţă, nu oricine şi nu oricând poate ajunge pentru a da la iveală faţete care i-au consacrat. Despre autor şi calităţile sale au rostit discursuri de apreciere scriitorii Nicolae Preda şi Nicolae Sârbu, medicul Romeo Dumitrescu, preotul Petru Berbentia, artistul plastic arh. Ioana Mihăescu, Erwin Iosef Ţigla – amfitrionul manifestării şi editorul Gheorghe Jurma. Pentru meritele sale, din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin, Titus Crişciu a primit o „Diplomă de preţuire – la împlinirea a 80 de ani de viaţă, pentru slujirea exemplară – măsurată în decenii şi multe publicaţii – a culturii în judeţul Caraş-Severin, promovând valorile artistice şi spirituale ale Banatului“.
Autorul a mulţumit tuturor pentru participarea la eveniment şi a subliniat că va continua să scrie şi să publice: „În afară de faptul că mulţi vorbesc despre mine (în carte sunt 70 de pagini dedicate autorului), încă de la început, am 55 de ani de când am început să scriu, m-am dedicat şi m-am dăruit semenilor mei. Am încercat să-i pun în valoare, vorbesc de personalităţi mai mari sau mai puţin importante, mai ales din Banat şi mai ales oameni în viaţă. Cei mai importanţi scriitori din România, la un moment dat, i-am prins într-o carte, cei mai importanţi actori din ţara asta, i-am prins în altă carte, cei mai importanţi solişti de muzică populară şi instrumentişti, în alte două cărţi ş.a.m.d. Odată cu trecerea anilor, nu se uzează numai oasele omului, partea lui fizică, se uzează sau se reduc posibilităţile de a te bucura de viaţă, de a-ţi duce până la capăt ideile, de a fi la fel de proaspăt intelectual, dar o să încerc să fac în continuare cât pot“.
Manifestarea a fost festiv condimentată cu acordurile de saxofon ale prof. Adrian Constantin care, împreună cu întreaga asistenţă, i-a cântat sărbătoritului „La mulţi ani“, interpretând şi alte îndrăgite refrene din tezaurul muzicii populare bănăţene.
JCS-Alexandra Gorghiu