Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Al treilea oraș liber de comunism în Decembrie 1989 și-a comemorat sâmbătă eroii, nu puțini dintre cei care s-au aflat atunci în primele rânduri fiind și azi prezenți la manifestări.

Aceștia le-au mulțumit miilor de oameni care atunci i-au sprijinit, de la ICM, ACH, CFR, CPL, IGOC sau alte instituții, fără de care flacăra Revoluției la Caransebeș s-ar fi stins poate mult prea rapid.

„Am avut curaj atunci! În 21 decembrie 1989 Caransebeșul s-a eliberat nu doar de comunism, ci și de anumite tare cu care ne-au subjugat atâția ani. Toți locuitorii, mii de oameni, au eliberat Caransebeșul de tot ce a fost urât. Noi cei 50-60, nu puteam răsturna situația, am avut sprijinul necondiționat al locuitorilor Caransebeșului. Sper ca discordia dintre noi să fie lăsată la o parte!”, a spus Dan Avram, unul din revoluționarii Caransebeșului.

Același lucru l-a recunoscut și fostul judecător Mihail Rădulescu: „Energia pozitivă a electrizat oamenii și a făcut din Caransebeș al treilea oraș liber de comunism din România, după Timișoara și Lugoj. A fost Revoluția întregului oraș, a tuturor cetățenilor care au fost joi, 21 decembrie 1989, în actuala Piață a Revoluției, dar și a celor uciși și răniți în fața fostei Miliții sau la Aeroport. Cine sunt eroii și cine sunt vinovații? S-a murit degeaba? Sunt întrebări pe care ni le punem doar unii”.

„Vreau să vă felicit că sunteți atât de mulți astăzi, la o aniversare rotundă, 30 de ani de la evenimentele care au avut loc în tot Caransebeșul, pornind de la uzină, cu acel marș care pe mine m-a făcut să ies din casă și să mă alătur acelui puhoi de oameni. Faptul că sunteți atât de mulți înseamnă că la vremea respectivă erați un grup de tineri nebuni, eu eram copil. E păcat că tinerii de azi poate nu știu ce a însemnat atunci acest eveniment, unii nu știu cine a fost Ceaușescu, ce a fost regimul comunist, dar noi încă ne aducem aminte de acele vremuri”, le-a spus primarul Felix Borcean.

Au mai fost prezenți la eveniment ministrul de Interne, Marcel Vela, episcopul Lucian, viceprimarul Marius Isac și alte oficialități locale și județene, iar dintre revoluționarilor i-am revăzut pe Zoli Drăghiță, Aurel Păsat, Pompiliu Mateescu, Ion Căprioru (cu celebrul steag cu stema decupată), Traian Pleșa, Ghiță Munteanu și alții care atunci au avut curaj și au făcut din Caransebeș un oraș liber încă din 21 decembrie.

Au urmat depuneri de coroane la noul monument închinat tuturor revoluționarilor caransebeșeni din Piața Revoluției, dar și la cel din fața fostei Miliții, acolo unde au căzut primele victime ale Revoluției din Caransebeș, la final bilanțul fiind de 5 morți și 25 de răniți. Imaginile acelor clipe pot fi văzute în galeria Casei de Cultură, acolo unde s-a organizat și o mică expoziție dedicată acelor momente care au marcat istoria Caransebeșului.

JCS-R.M.