Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Aproape 1.100 de hectare însămânţate cu rapiţă au fost afectate de lipsa ploilor din ultima perioadă.

După o primăvară fără precipitaţii şi o jumătate de vară ploioasă, în judeţ s-a instalat din nou seceta. Consecinţele se văd tot în agricultură şi sunt resimţite din plin de fermieri. La momentul la care ne aflăm, cerealele păioase, respectiv orzul, triticalele şi grâul, care ar fi trebuit să se afle deja în faza de pregătire pentru iernare, nici măcar nu au răsărit. În acest caz, spun specialiştii agronomi, plantele nu vor rezista la gerurile iernii, iar viitoarea recoltă stă sub semnul întrebării.

„Este o mare problemă din cauza secetei, pentru că toate culturile semănate trebuiau să fie deja răsărite şi pregătite pentru iernare. Au apărut primele probleme serioase la rapiţă. Din cele 5.146 de hectare însămânţate cu această cultură, în special de fermele mari, au fost afectate de secetă 1.172 de hectare, din care 1.094 de hectare au fost întoarse. Din acestea, 966 hectare au fost deja reînsămânţate cu grâu. Fac menţiunea că micii agricultori, datorită secetei şi a dotărilor de care dispun, nu au reuşit să pună sub brazdă suprafaţa de grâu pe care şi-au programat-o. Dacă va apărea un front de ploi în timp util, cei mai mulţi dintre ei vor continua să însămânţeze această cultură până la nivelul programat“, ne-a declarat Dragana Ienea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Caraş-Severin.

În timp ce micii agricultori stau la mila Cerului, în aşteptarea ploii, fermele mari, dotate corespunzător, au depăşit deja suprafaţa de grâu programată a fi însămânţată în această toamnă.