BĂILE HERCULANE – Staţiunea Băile Herculane a găzduit cea de-a XVII-a ediţie a evenimentului ce a reunit sâmbătă peste 50 de producători, din 20 de localităţi din judeţul Caraş-Severin.
Numărul participanţilor a fost mai mare faţă de anul trecut, respectiv 51 de producători din 20 de localităţi, care au reprezentat toate zonele judeţului Caraş-Severin, dar şi din Veliko Gradişte – Serbia. Producătorii s-au prezentat cu diferite sortimente de ţuică de prune, de mere, pere, gutui, caise, cireşe, piersici, ori în amestec cu soc, dar şi cu cognac de casă. Totodată, au venit cu mălai, mai multe sortimente de cârnaţi, brânză şi miere, cu legume de sezon, dulceţuri din diferite fructe, până la pastă de leurdă, tot mai căutată de cumpărători, sau friptură de melci, după o reţetă învăţată de la bunici de comunitatea cehească din Gârnic.
„Astfel, au fost acoperite toate zonele judeţului, şi anume, Valea Timişului, Valea Cernei – zona Herculane, prin comuna Cornereva, fiind cea mai bine reprezentată, Valea Bistrei, Valea Almăjului, Clisura Dunării, a fost prezentă Primăria Gârnic, zona Oraviţa, chiar şi zona Reşiţa, comuna Fîrliug, iarăşi bine reprezentată. Cred că produsele prezentate la Festivalul Răchiei şi al bucatelor tradiţionale au fost pe gustul tuturor celor care au încercat aceste <branduri> ale judeţului Caraş-Severin, respectiv, răchia şi brânza. Îmi doresc ca acest festival să aibă, de la an la an, un număr cât mai mare de participanţi”, a declarat Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
„Suntem cărăşeni, mai exact din Tirol, şi am adus la festivalul de la Herculane produse alcoolice, cognac de casă şi răchie, produse crude sau uscate din carne de mangaliţă: şuncă, ceafă, slănină cu boia, slănină cu piper, untură de mangaliţă cu ceapă, untură de mangaliţă cu jumere, cu verdeţuri”, a spus unul dintre producătorii prezenţi la festival.
Acest festival este important pentru Caraş-Severin, pentru că în acest fel se poate promova şi staţiunea Băile Herculane, care trebuie sprijinită pentru a se dezvolta şi pentru a-şi recăpăta faima de altădată, consideră prefectul judeţului, Matei Lupu.„Trebuie să avem asemenea acţiuni, deoarece, astfel ne promovăm judeţul. Trebuie promovată staţiunea cu tot ce putem, fiindcă e o adevărată perlă. Mă bucur că am fost prezent la festival şi îi felicit pe organizatori, pe preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, pe primari şi pe toţi expozanţii”, a afirmat prefectul judeţului Caraş-Severin.
O comisie de jurizare a evaluat fiecare produs în parte, iar la final a oferit premii celor mai bune sortimente de răchie, dar şi celor mai bune bucate din Banatul de Munte. Organizatorii manifestării au fost Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Asociaţia Pro Turism Băile Herculane, Primăria şi Consiliul Local Băile Herculane.