REŞIŢA – Asta ar fi imaginea zonei Câlnicel unde, într-o plimbare liniştită de toamnă, lumea se perindă cu mic cu mare pe la mesele producătorilor care-şi expun recoltele strânse într-un an agricol dificil.
După ce s-au confruntat cu îngheţ – primăvara şi secetă în timpul verii, a venit vremea să şi culeagă roadele muncii lor. Vinete şi roşii de Fîrliug, miere de la Mehadia, cartofi de Belinţ, sucuri şi băuturi din fructe, brânzeturi şi delicatese la borcan, untură de viezure şi afumături de porc de la Soceni, Scăiuş şi Cornereva, Luncaviţa, Verendin, struguri aurii dulci ca mierea, ceapă, usturoi, ardei, gogoşari, varză, dovleac, porumb, gutui, mere, pere, prune, gogonele, conopidă, crizanteme, toate se revarsă în acest week-end ca dintr-un corn al abundenţei, pe tarabe, pe jos, direct pe asfalt, într-o paletă diversă de culori şi arome. Oamenii se aprovizionează, fiecare după buget însă, revoltaţi, unii dintre producători se plâng că tarifele pentru mese şi căsuţele închiriate sunt aplicate diferenţial şi, oricum, sunt mult prea scumpe pentru trei zile de negoţ, la Timişoara acestea fiind mult mai ieftine. Unii spun că nu mai calcă pe-aici, preferând să-şi vândă produsele, de-acum încolo, în oraşul de pe Bega.
„Nu se poate aşa ceva! spune unul dintre ei, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă?! În timp ce pe partea cealaltă se plăteşte 100 lei, noi plătim pe partea asta 600 sau 700 de lei. Am apucat să vin la Reşiţa cu marfa dar, sincer, îmi pare rău că, la Timişoara, vindeam şi mai bine şi nici nu plăteam atât de mult pentru căsuţă. Să aduni banii la buget pe spatele nostru e inadmisibil!”.
Nemulţumirile agricultorilor nu-i afectează însă pe reşiţeni care, cu sacoşele pline, se cinstesc, după târguit, cu mititei şi o halbă de bere, alţii preferând mustul aromat de Tirol sau primul vin roşu din această toamnă. Spectacolele folclorice oferite de solişti îndrăgiţi şi ansambluri de muzică populară completează această atmosferă de sărbătoare, care va ţine până duminică, 1 octombrie.