REŞIŢA – Municipalitatea reşiţeană vrea să cumpere teren în Mociur – unde se speră sădirea mugurilor dezvoltării – şi apartamente la preţ de chilipir, în speranţa de a redresa piaţa imobiliară.
Şeful administrativului reşiţean a vorbit despre intenţia de a cumpăra, cu 600.000 de euro, terenuri în Mociur, pe locul vechii platforme industriale. „Vorbeam despre un teren care însumează şase hectare şi o hală de câteva mii de metri pătraţi, explică primarul Ioan Popa. O hală nouă ce aparţine Eurometal, care este în insolvenţă, cu tot cu terenuri, a plecat de la un preţ de 3.000.000 de euro acum vreo doi, trei ani, şi a scăzut acum la 600.000 de euro. Eu cred că la acest nivel de cotaţie, Primăria are obligaţia să intervină şi să achiziţioneze din piaţă aceste terenuri. După ce le luăm, vom face un plan de urbanism zonal, vom propune alte funcţiuni pe terenurile în speţă, e vorba şi despre terenul alăturat care este al firmei turceşti din Izmir, (investitorii turci care vor să aducă în judeţ 500 de milioane de euro, printr-un proiect turistic-n.r.) şi vom încerca să facem un plan de dezvoltare urbanistică de altă manieră, altceva decât ce a fost industrie până acum“. Iar asta ar putea fi de bun augur, în condiţiile în care lucrurile vor gravita în zona platformei Prescom-CET, unde vor înflori retailerii, şi ar fi fost păcat ca aceste obiective din apropiere să fie lăsate în paragină.
Primarul municipiului s-a declarat îngrijorat vizavi de scăderea preţurilor unor astfel de terenuri: „Tocmai din acest motiv dorim să achiziţionăm tot ce e jos în piaţă, ca să salvăm un pic preţurile pe metrul pătrat. Şi în cazul apartamentelor vom proceda în aceeaşi manieră. Îmi doresc ca în 2017 Primăria Reşiţa să achiziţioneze 40-50-60 de apartamente, tot aşa, în ofertă publică“.
Potrivit edilului, administraţia reşiţeană va încerca să prindă toate aceste apartamente la preţuri mici, pentru ca astfel să poată salva, pe de o parte, piaţa imobiliară, pe care intenţionează s-o aducă la valori rezonabile, la acest capitol municipiul de pe Bârzava fiind în coada clasamentului.
„Pe de altă parte, mă gândesc că vom aduce în oraş medici, profesori, poate tineri, şi atunci le putem oferi o variantă de relocare corectă, crede primarul Ioan Popa. Guvernul României a lansat în ultimele săptămâni tot felul de facilităţi pentru relocare. Se acordă acum 12.500 de lei pentru cineva care se relochează într-un oraş aflat la mai mult de 50 de kilometri. Astea sunt semnale care vin să încurajeze pe cei care doresc să construiască. (…) Vom lua aceste apartamente din piaţa liberă, din piaţa oraşului“.