CARAȘ-SEVERIN – În timpul unei ture efectuate de membri ai Asociaţiei Speotimiş în zona Cheile Nerei a fost descoperită o prăbușire, care s-a dovedit a fi intrarea într-un aven.
„Am revenit săptămâna trecută pentru a continua explorarea și am găsit intrarea plină cu pământ, crengi și gunoaie! Am curățat și sperăm că localnicii nu ne vor mai face o surpriză la următoarea revenire…“, au explicat membrii asociaţiei speologice.
Probleme cu degradarea formaţiunilor carstice au fost sesizate, în repetate rânduri şi de Asociaţia Speologică Exploratorii. Pe lângă colmatarea acestora cu gunoaie, mai sunt peşteri distruse sau degradate de indivizi sau grupări care cred în legendele zonei. „Am întâlnit foarte multe situaţii unde se vede clar că persoanele au distrus peşterile fără vreo informaţie. Săpăturile acestora au creat alte galerii în peşteri, în pereţii de stâncă, ca cele de mină. E evident că nu poate fi ascunsă o comoară într-o stâncă ce s-a format cu milioane de ani în urmă“, a precizat Bogdan Bădescu, preşedintele Federaţiei Naţionale de Speologie.
În Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa există 50-60 de peşteri distruse în mare proporţie, iar stricăciunile sunt aproape imposibil de reparat, de la formaţiuni stalagmitice la sedimente, afectând şi fauna de acolo. În bazele de date a Asociaţiei Exploratorii, printre cele mai afectate cavităţi se regăsesc peşteri din Cheile Minişului, cea de la Vălee, peştera Oala Crai şi altele situate în Poiana Roşchii, în apropiere de Lăpuşnicu Mare.