REŞIŢA – Pădurile de fag din Parcul Național Semenic sunt puse la pământ şi duse la export. Asta susţine o organizația neguvernamentală de protejare a mediului, Agent Green, care în ultimele săptămâni a realizat o investigație filmată, intitulată „Jaf în Parcul Național Semenic”.
Imaginile celor de la Agent Green prezintă modul în care fagii sunt tăiați cu drujbele și transportați la o fabrică din Bănia, în Valea Almăjului. De acolo, lemnul, transformat între timp în cherestea, este încărcat în zeci de tiruri care pleacă lunar spre portul Constanța, pentru a ajunge în cele din urmă tocmai în Siria. Postat pe rețelele de socializare, filmul a stârnit indignarea oamenilor față de nepăsarea autorităților care ar trebui să vegheze asupra acestor adevărate comori seculare, principala instituție vizată fiind Romsilva.
„În ultimii ani, Romsilva a dus o politică de exploatare agresivă în Parcul Național Semenic. Între 2009-2014, cel putin 366.422 de metri cubi de lemn au fost exploatați aici, de pe urma cărora Romsilva a încasat cel putin 8,14 milioane euro, însă pentru administrarea Parcului doar 0,77 milioane de euro au fost alocate pentru același interval, 2009-2014”, a precizat coordonatorul ONG-ului, Gabriel Păun. Potrivit acestuia, munții Semenic adăpostesc cele mai vaste păduri virgine de fag comun european concentrate într-un singur loc, o ultimă mostră autentică despre cum arăta Europa după ultima glaciațiune. Păun s-a declarat surprins de nepăsarea guvernului în astfel de situații și vine și cu o soluție pentru rezolvarea problemelor: administrarea parcurilor naționale să fie făcută de o entitate pro conservare, gen Agenția Națională pentru Arii Protejate, și nu de una eminamente pro profit, cum este Romsilva.
Și pe rețelele de socializare, principala vizată de tăierile din pădurile cărășene este Romsilva. „Atâta vreme cât lăsăm ca oile să fie păzite de lupi, în cazul nostru Romsilva paznic și administrator la parcurile naturale, jaful nu numai că va continua, ci se va și amplifica”, scrie Florian Coita, în timp ce Forest Almăj postează că „se taie cu acte dar şi fără acte din pădurile din jurul Văii Almăjului. Nu există informaţii publice despre cât anume se taie şi de unde. Sunt informaţii pe care Romsilva ar trebui să le aibă publice”.
Contactat de Jurnal de Caraș-Severin, Ştefan Stănescu, directorul Direcţiei Silvice Reşiţa ne-a spus: „Am văzut reportajul realizat, o să vă trimit punctul de vedere al Regiei Naţionale a Pădurilor. Cât despre miile de metri cubi tăiaţi in rezervaţii, sunt exagerări. S-au tăiat 366 de mii de draci, sunt zone forestiere în care nici nu se poate ajunge, dar să se mai exploateze“. În comunicatul de presă, Romsilva susţine că „este singura instituție din România care și-a asumat conștient responsabilitatea preluării în administrare a parcurilor naturale și naționale”.
De asemenea, Regia mai admite că „potrivit reglementărilor silvice, în cazul speciei fag se realizează exploatarea de arbori seculari, cu vârsta între 110-140 de ani sau chiar mai mult. […] Considerăm că cei de la Asociația Agent Green, neavând cunoștințe în domeniu, interpretează în mod personal și empiric unele informații furnizate de persoane neavizate. În film sunt intervievați muncitori ai unei echipe de exploatare forestieră care nu au cunoștințe și informații adecvate, dar care răspund la întrebări după cum se pricep sau după cum au crezut că au înțeles. Afirmația că fagii doborâți prezentați în film ar avea 200-300 de ani putea fi ușor verificată de realizator, dar acesta, neavând cunoștințe în domeniu, se mulțumește să interpeteze în mod personal informații pe care nu le înțelege”.
Pădurarii mai spun că „în Semenic, păduri virgine cu fagi de 200-300 de ani există doar în Izvoarele Nerei, însă acolo nu sunt dovezi de exploatare, zona fiind inaccesibilă și relativ bine protejată. […] Pentru oricine este de bună credință, Romsilva nu este eminamente o regie pro profit, ci un administrator responsabil al fondului forestier”. Chiar și așa, activiștii de mediu fac apel la premierul Victor Ponta, singurul, în opinia lor, care ar mai putea stopa măcelul din păduri.
„Este timpul ca de acolo de unde este puterea de decizie, adică la prim-ministru, să se înceapă curățenia. Domnia sa trebuie să dea verde la Ministerul Mediului ca să se mute parcurile de la Romsilva la ANAP, unde trebuie prinși cei mai buni specialiști pe conservare din țara noastră. Și nu la anul, când nu mai rămâne mai nimic virgin de protejat, ci acum”, avertizează cei de la Agent Green. Nu în cele din urmă, aceștia mai cer Guvernului să interzică tăierile de păduri în parcurile nationale și să includă, de urgență, Coșava Mică, Bârzăvița și Groposu în zone de protecție integrală din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului.
Foto: Asociația Agent Green