Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Jucătoarea caransebeșeană de tenis de masă ar fi împlinit joi 30 de ani.

Din nefericire, talentata Valeria Borza nu a mai ajuns să se bucure alături de cei dragi și de toți cei care au cunoscut-o, pentru că o meningită bacteriană i-a fost fatală în decembrie anul trecut, tocmai când se pregătea să se întoarcă acasă, la Caransebeș, pentru a petrece Sărbătorile împreună cu familia. Acum, în loc de o aniversare fericită, ne pregătim de o comemorare. Joi, 19 decembrie 2013, la orele 18:15, inima Valeriei Borza a încetat să mai bată. De atunci, despre Vali vorbim la timpul trecut. Una dintre cele mai valoroase sportive ale Caransebeșului s-a remarcat încă de mică în competițiile de tenis de masă. Pasiunea transformată într-un mod de viață i-a adus ulterior consacrarea pe plan internațional. Antrenorul Florin Mureșan, un adevărat șlefuitor de talente, a văzut în Vali o mare campioană, a simțit că aceasta poate avea o ascensiune fulminantă în tenisul de masă.

În anii 1997-1998, Vali Borza făcea parte din echipa Tenis Club Municipal Caransebeș, antrenată de Florin Mureșan. Una din performanțele acelei perioade a fost medalia de argint la Campionatul Național de cadete, de la Constanța, din ianuarie 1998, când din echipă mai făceau parte Andreea Puiu, Manuela Voicescu și Loredana Răduță. Remarcată pentru tenacitatea sa, pentru viteza de reacție în joc, a făcut pasul către Centrul Olimpic de la Bistrița, la vârsta de 13 ani. Antrenată de regretatul Gheorghe Bozga, una dintre cele mai bune jucătoare de mâna stângă din România și-a continuat urcușul. A fost campioană națională la simplu junioare în anii 2000 și 2001, iar în anul 2005 a fost campioană a României în proba de dublu mixt. După ce a jucat în Spania, timp de zece ani a fost legitimată la unul dintre cluburile de elită din Franța, Lys-lez-Lannoys, cotat între primele trei din tenisul de masă feminin din Hexagon. Vali venea de fiecare dată cu drag acasă, în Banat, și de când și Reșița avea o puternică echipă de tenis de masă, CS Ateneu, le făcea de cele mai multe ori surpriza băieților conduși de Nicușor Franț de a fi prezentă la antrenamentele echipei. Acum rămân amintirile frumoase și statisticile.

În urma dispariției marii sportive, galeria Cetățenilor de Onoare ai Caransebeșului s-a întregit cu încă un nume.

Valeria Borza este, post-mortem, cetățean de onoare al municipiului Caransebeș. Ea va rămâne vie în memoria noastră dar și în istoria Caransebeșului ca cetățean de onoare, ca un om care a reprezentat și a făcut cinste acestui municipiu. În memoria ei, sala de sport de pe strada Cazărmii, de la Școala Generală Nr. 8, în care Valeria Borza a învățat, va purta numele marii campioane. Dumnezeu să o odihnească, noi o vom onora și evoca pe măsură în timpurile care vin”, spunea primarul Marcel Vela.

În luna iunie, în prezența părinților Valeriei, Nicolae și Georgeta Borza, oficialii Clubului Pongiste Lyssois Lille Metropole au adus un omagiu fostei lor sportive, care le-a adus atâta bucurie în perioada în care juca în Hexagon. Pe frontispciul sălii a fost descoperită o placă memorială, iar sala a primit numele Valeriei Borza.

Marian Cărăvan