REŞIŢA – 152 de elevi din Caraş-Severin s-au înscris la Şcoala profesională de trei ani.
Prima etapă de admitere în anul şcolar 2014-2015, la Şcoala profesională de trei ani a ajuns la final. Pentru acest tip de învăţământ au fost alocate 252 de locuri în opt unităţi şcolare din Caraş-Severin. Ulterior, după prima etapă de admitere s-au ocupat 152 de locuri. Cele 100 de locuri disponibile pot fi ocupate de elevii doritori în etapa a II-a programată pentru intervalul 27-28 iulie, dar şi în cea de-a III-a etapa de admitere ce se va desfăşura în intervalul 1-2 septembrie.
După cum ne-a informat prof. Ion Chiosa, după prima etapă de admitere specializările chelner (ospătar) în unităţi de alimentaţie, mecanic agricol şi lucrător în agricultură ecologică au fost ocupate în proporţie de 100%.
Cu toate acestea, tinerii se pot orienta spre specializări precum mecanic auto (cinci locuri), tinichigiu-vopsitor auto (şase locuri) şi tâmplar universal (trei locuri), în zona Caransebeş. La Reşiţa, elevii pot opta pentru comerciant vânzător (patru locuri), mecanic auto (trei locuri), mecanic de mecanică fină (cinci locuri), croitor îmbrăcăminte după comandă (14 locuri). Pentru zona Bocşa mai sunt disponibile 14 locuri pentru specializarea lăcătuş, şi 12 pentru mecanic auto.
Cei care îşi doresc să se specializeze în domeniul mecanicii auto mai au 13 locuri libere şi la Moldova Nouă. La Oţelu Roşu, nouă locuri sunt disponibile pentru specializarea lucrător în agroturism. În etapele următoare pot opta elevii absenţi la evaluarea naţională, corigenţi, neîncheiaţi şi cei cu opţiuni exprimate pentru repartizarea computerizată care nu vor fi admişi în liceu la specializarea dorită.
Candidaţii declaraţi admişi beneficiază, pe durata celor trei ani, de pregătire profesională de bază într-un domeniu de formare profesională, pregătire profesională generală şi de specialitate, cu susţinerea operatorilor economici şi ai instituţiilor publice partenere ale unităţii de învăţământ, care îi pot sprijini pe cei mai buni dintre elevi prin burse suplimentare de practică.
Lavinia Predescu